Šonedēļ FMOF aktuālo publikāciju sērijā piedāvājam uzzināt vairāk par Tatjanas Pladeres, Arta Luguža, Roberta Zabela, Rendija Smukuļa, Viktorijas Barkovskas, Lindas Krauzes, Vitas Konošonokas, Aigas Švedes un Guntas Krūmiņas publikāciju ”Kad virtuālā un reālā pasaule līdzpastāv: Vizualizācija un redzes sistēma ietekmē sniegumu papildinātajā realitātē” (“When virtual and real worlds coexist: Visualization and visual system affect spatial performance in augmented reality”), kas šā gada 13. augustā publicēts prestižajā zinātniskajā izdevumā “Journal of Vision”.

Veiksmīgas sadarbības rezultātā LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas (ORZN) redzes zinātnieki, optometristi un statistiķi un uzņēmuma "LightSpace Technologies"  inženieri, fiziķi un programmētāji izstrādājuši pētījumu, kurā tika aktualizēts jautājums par vizualizācijas sistēmas izstrādi, kas samazinātu redzes stresu un uzlabotu lietotāju darba sniegumu. Zinātnieki uzsver, ka tai būtu jābūt prioritātei, ieviešot paplašinātās realitātes ierīces profesionālajās jomās.

Publikācijā “Kad virtuālā un reālā pasaule līdzpastāv: Vizualizācija un redzes sistēma ietekmē sniegumu papildinātajā realitātē” pētījuma autori pirmo reizi novērtējuši multifokālās arhitektūras pielietojuma papildinātās realitātes brillēs ietekmi uz to, kā cilvēks uztver tuvu projicēto attēlu un īsto objektu savstarpējo novietojumu telpā. Pētījumā inovatīvais attēlošanas veids salīdzināts ar pasaules tirgū dominējošu tehnoloģiju - attēlu projicēšanu, izmantojot tikai vienu fokālo plakni.

Papildinātās realitātes ierīces strauji attīstās, un tās varētu plaši pielietot profesionālās jomās, uzlabojot speciālistu darba ergonomiku. Jau šobrīd pasaulē piedāvā daudzveidīgas papildinātās realitātes brilles, tomēr nereti tiek aizmirsts, ka tas, vai cilvēks spēs mērķtiecīgi un efektīvi tās izmantot, ir atkarīgs ne tikai no displeja, bet arī no cilvēka redzes specifikas. Pēdējos gados plaši tiek diskutēts par to, ka vienas fokālās plaknes izmantošana nav piemērota attēlu demonstrēšanai dažādos skatīšanās attālumos, jo tādu attēlu aplūkošana rada redzes pārslodzi. Pārslodzes rezultātā cilvēki izjūt redzes diskomfortu, kā arī neprecīzi novērtē projicētā attēlu un īstā objekta savstarpējo novietojumu. Iepriekš nebija izskaidrotas atšķirības dažādu cilvēku jutībā uz redzes pārslodzi, kas apgrūtināja novērtēt displeja lietotāja ieguvumu. 

Veicot literatūras analīzi, LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas pētnieki ir secinājuši, ka iepriekšējos pētījumos uzmanība nav tikusi veltīta cilvēku redzes specifikas izpētei. LU FMOF redzes zinātnieku pētījumā, kurā tika visaptveroši novērtētas redzes funkcijas, atklājās, ka cilvēki ar akomodācijas un binokulārās redzes traucējumiem vairāk nekā cilvēki ar normālu redzi kļūdās tuvu projicēto attēlu novietojuma novērtēšanā. Interesanti, ka cilvēki ar viegliem acs akomodācijas un binokulārās redzes traucējumiem var neizjust redzes diskomfortu ikdienā, tomēr rezultāti norāda, ka, reaģējot uz redzes pārslodzi, ko izraisa pasaules tirgū dominējošu papildinātās realitātes briļļu izmantošana, viņu sniegums būs zemāks nekā cilvēkiem ar normālu redzi.

Multifokālās arhitektūras pielietojums papildinātās realitātes brillēs ir jauns risinājums ilgstoši pastāvošai fundamentālai problēmai ar redzes pārslodzi. Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas pētījumā tika parādīts, ka tas pozitīvi ietekmē lietotāju sniegumu.

Publikācija “Kad virtuālā un reālā pasaule līdzpastāv: Vizualizācija un redzes sistēma ietekmē sniegumu papildinātajā realitātē” ir pirmais LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas raksts prestižajā zinātniskajā izdevumā "Journal of Vision".

Raksta pilno versiju var lasīt šeit.

Ik gadu LU FMOF zinātnieki publicē vairāk nekā 100 publikācijas. Šajā rubrikā apkopojam izlasi no rakstiem recenzētos zinātniskajos krājumos, kas indeksēti WoS vai Scopus. Pilnu sarakstu ar LU FMOF zinātnieku publikācijām var meklēt LU Bibliotēkas datubāzē.

Rubrika “FMOF publikācija”

Regulāri dod iespēju īsi iepazīties ar kādu no jaunākajām LU FMOF zinātnieku publikācijām.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un astronomijas un matemātikas zinātnes nozarēs.

   

Dalīties