Rudenī Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte (FMOF) uzsāk jaunu iknedēļas rubriku “FMOF publikācija”, kura ik nedēļu dos iespēju īsi iepazīstieties ar kādu no jaunākajām LU FMOF zinātnieku publikācijām.

Šonedēļ piedāvājam uzzināt vairāk vienlaikus par trīs LU FMOF publikācijām, kuras katra pārstāv atšķirīgu fakultātes pētniecības virzienus - fiziku, matemātiku vai redzes zinātni. Publikāciju autoru vidū ir FMOF zinātnieki redzes zinātniece Gunta Krūmiņa, matemātiķis Sergejs Smirnovs un fiziķi Mihails Birjukovs, Mārtiņš Klevs un Andris Jakovičs.

LU FMOF Matemātikas nodaļas docenta Sergeja Smirnova raksts Vienīgā atrisinājuma eksistence trešās kārtas robežproblēmai ar integrāltipa nelokālo  nosacījumu (Existence of a unique solution for a third-order boundary value problem with nonlocal conditions of integral type) publicēts 2021. gada 1. septembrī Viļņas Universitātes izevumā Nonlinear Analysis: Modelling and Control.

Raksta mērķis ir pierādīt un salīdzināt rezultātus par robežproblēmas vienīgā atrisinājuma eksistenci, pielietojot nekustīgo punktu teorēmas. Pētījuma rezultāti apgalvo, ka, ja vienādojuma nelinearitātei izpildās Lipšica nosacījums un robežnosacījumu intervāls ir neliels, tad problēmai eksistē viens vienīgs atrisinājums. 

Lai sasniegtu rezultātus, problēma tika pārrakstīta kā ekvivalents integrāvienādojums, konstruējot atbilstošu Grīna funkciju. Tālāk tika pielietota Banaha nekustīgā punkta teorēma bezgalīgam apgabalam un, lai rezultātus tālāk varētu pielietot arī plašākam problēmu lokam, turpinājumā tika pielietota Banaha nekustīgā punkta teorēma slēgtam un ierobežotam apgabalam. Pēc tam tika izmantota Rasa nekustīgā punkta teorēma, lai palielinātu intervāla garumu, uz kuru var attiecināt rezultātus. Lai salīdzinātu rezultātus, tika aplūkoti piemēri.

Pilns raksts ir brīvi pieejams šeit.


Piecu autoru - LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas vadītājas, profesores Guntas Krūmiņas un četru norvēģu kolēģu - kopdarbs raksts Redzes skrīninga tehnoloģijas: protokols literatūras pārskata sagatavošanai (Technologies Supporting Vision Screening: a Protocol for a Scoping Review) publicēts izdevumā BMJ Open (British Medical Journal) 2021. gada 2. septembrī.

Raksts Redzes skrīninga tehnoloģijas: protokols literatūras pārskata sagatavošanai ir sākums apjomīgai literatūras izpētei un rakstam, kurā tiks apkopota literatūra par tehnoloģijām, kas nodrošina skolas vecuma bērnu redzes profilaktisko pārbaudi jeb skrīningu. Ar kolēģiem no Norvēģijas nākotnē plānots veikt starptautiskās sadarbības projektus, kuru ietvaros abu zinātnisko grupu pārstāvji tiksies gan klātienē, gan arī veiks mērījumus dažādās laboratorijās, gan arī attīstīs jaunas idejas. Tuvāko trīs gadu laikā plānots attīstīt arī rīku redzes speciālistiem, kas ļaus novērtēt smalkās acu kustības.

Viena no raksta autorēm, profesore Gunta Krūmiņa stāsta, ka raksta tapšana bijusi nejaušība un sekas Covid-19 pandēmijai, kas apturējusi aktīvu mērījumu veikšanu, bet devusi laiku vairāk pievērsties literatūras analīzei, apkopojumu veidošanai un jaunu ideju meklējumiem turpmākajiem pētījumiem.  Ar norvēģu kolēģiem prof. Ilon Heldal un prof. Carsten Gunnar Helgesen autore sadarbojas jau vairāk kā gadu un sadarbība sākās ar projekta pieteikuma izstrādi par bērnu redzes skrīninga izveidi, pielietojot jaunākās tehnoloģijas iespējas. Šobrīd sadarbība ir sekmējusies plānos kopīgi veikt pētījumu, no kura daļa norisināsies Latvijā un daļa Norvēģijā. Raksta Redzes skrīninga tehnoloģijas: protokols literatūras pārskata sagatavošanai tapšana pašiem autoriem bijusi jauna pieredze. Pirmo reizi radīts raksts, kurā nevis izklāstīti jau gatava pētījuma rezultāti, bet lasītājs tiek informēts, ka sekos pētījums-literatūras analīze un kā tas tiks īstenots. Raksta tapšanā iesaistīts arī doktorants no Norvēģijas, kas veicis priekšdarbus pētījuma uzsākšanai.

Pilns raksts ir brīvi pieejams šeit.


Jauna publikācija tapusi arī LU FMOF Skaitliskās modelēšanas institūtā. 2021. gada 18. oktobrī izdevumā Applied Sciences publicēts autoru Mihaila Birjukova, Pavel Trtik, Andreas Kaestner, Jan Hovind, Mārtiņa Kleva un Andra Jakoviča raksts ar gāzes burbuļu šķidrajā metālā izšķiršanu Resolving Gas Bubbles Ascending in Liquid Metal from Low-SNR Neutron Radiography Images.

Publikācijā uzskatāmi parādīta jauna attēlu apstrādes metode, lai izšķirtu gāzes burbuļus no šķidrā metāla. Attēli iegūti no neitronu radiogrāfijas ar būtiski zemu signāla-trokšņa attiecību. Attēlu pirms-apstrāde, trokšņa samazināšana tajā un burbuļu segmentācija ir detalizēti aprakstīta publikācijā, kurā pieejami arī praktiski ieteikumi. Pētījumā veikta arī eksperimentāla validācija, un jaunā metode ir salīdzināta ar iepriekš iegūtiem rezultātiem.

Publikācijā parādītais un aprakstītais attēlu apstrādes algoritms ir atvērtā pirmkoda (open-source) rīks. Tas nozīmē, ka pats risinājums un tā atsevišķas daļas var gan mainīt, gan papildināt ar risinājumiem, kas sniedzas ārpus esošās programmatūras.

Pilns raksts ir brīvi pieejams šeit.


Ik gadu LU FMOF zinātnieki publicē vairāk nekā 100 publikācijas. Šajā rubrikā apkopojam izlasi no rakstiem recenzētos zinātniskajos krājumos, kas indeksēti WoS vai Scopus. Pilnu sarakstu ar LU FMOF zinātnieku publikācijām var meklēt LU Bibliotēkas datubāzē.


Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un astronomijas un matemātikas zinātnes nozarēs.

Dalīties