Latvijas Jauno zinātnieku apvienības (LJZA) un Latvijas Universitātes (LU) izvirzītais jaunais zinātnieks Rihards Ruska nominēts dalībai prestižajā Nobela laureātu tikšanās pasākumā (73rd Lindau Nobel Laureate Meeting), iekļūstot 650 labāko jauno zinātnieku vidū.

Lindau Nobela prēmijas laureātu sanāksmes, kas katru gadu notiek Lindau, Vācijā, pulcē Nobela prēmijas laureātus un izcilus jaunos zinātniekus no visas pasaules, lai piedalītos starpdisciplinārā viedokļu apmaiņā, diskusijās un tīklotos. Šīs tikšanās, kas tika dibinātas 1951. gadā, ir kļuvušas par platformu sadarbības, iedvesmas un inovāciju veicināšanai dažādās zinātnes disciplīnās. Kopš tā laika zinātniskajā konferencē ir piedalījušies aptuveni 35 000 studentu, doktorantu un jauno zinātnieku.

Šis ir pirmais gads, kad pasākumā tiek pārstāvēta arī zinātniskā institūcija no Latvijas – Latvijas Universitāte.

Lai piedalītos Lindau Nobela laureātu zinātniskajā konferencē ir jāiztur trīs kārtas: pirmās un otrās pakāpes atlase notiek nacionālā līmenī, savukārt pēdējo kārtu organizē Nobela prēmijas laureātu tikšanās Lindau padome.

Lindau konference nav veltīta kādai zinātniskajai tēmai, bet pārmaiņus trīs Nobela prēmijas zinātniskajām disciplīnām: fizikai, ķīmijai vai fizioloģijai/medicīnai. Šogad vairāk nekā 30 Nobela prēmijas laureātu un aptuveni 600 jauno zinātnieku piedalīsies jau 73. Nobela prēmijas laureātu sanāksmē Lindau, kas norisināsies no šī gada 30. jūnija līdz 5. jūlijam. Konferences zinātniskā programma ietvers trīs pamata tēmas:

  • Kvantu fizika un kvantu tehnoloģijas;
  • Fizikā balstīti risinājumi enerģētikas problēmā;
  • Mākslīgais intelekts fizikā.

Pasākuma ietvaros dalībniekiem ir iespēja klausīties lekcijas, piedalīties dažādos sociālajos pasākumos; daļai jauno zinātnieku zinātniskās konferences laikā tiek nodrošināta īpaša platforma, lai prezentētu foruma dalībniekiem savu pētījumu virzienus un atklājumus, kas vēlāk tiek apspriesti neformāli. Iespējai prezentēt savu doktorantūras pētījumu auditorijai ar Nobela laureātiem pieteicies arī Rihards Ruska.

Grupas "Beyond Pesticides: Targeting Plant-Virus Interactions for Effective and Sustainable Agriculture" sastāvā jaunais zinātnieks piedalīsies "4th Lindau Online Sciathon" – hakatona tipa pasākumā, kur bijušie Lindau dalībnieki kopā ar jaunajiem dalībniekiem piedāvā risinājumus aktuālām problēmām.

Rihards Ruska ir jaunais zinātnieks, kurš strādā Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtā (CFI). Par pētījumiem saistībā ar luminiscējošiem materiāliem viņš saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas Jauno zinātnieku balvu. Riharda nominācija dalībai Nobela laureātu tikšanās pasākumā uzsver viņa aktīvo iesaisti zinātnes attīstībā Latvijā un ieguldījumu nozarē un sabiedrībā kopumā. Dalība šī gada Nobela prēmijas laureātu sanāksmē jaunajam zinātniekam būs nenovērtējama iespēja apmainīties ar idejām, gūt ieskatu un veidot kontaktus, kas veicinās turpmākos pētījumus.

Plašāku informāciju par Nobela prēmijas laureātu tikšanos Lindau un šī gada programmu var atrast: https://www.lindau-nobel.org/

Par Lindau Nobela prēmijas laureātu tikšanos:

Lindau Nobela prēmijas laureātu sanāksmes ir ikgadējas starpdisciplināras zinātniskas konferences, kas notiek Lindau, Vācijā. Tās tika dibinātas 1951. gadā, un tajās tiekas Nobela prēmijas laureāti un jaunie zinātnieki no visas pasaules, lai piedalītos diskusijās, lekcijās un tīklotos. Sanāksmju mērķis ir veicināt pieredzes apmaiņu un sadarbību starp dažādu paaudžu, kultūru un disciplīnu zinātniekiem.

Dalīties