Zani aizrauj ne tikai optometrija un redzes zinātne – piepildījumu sniedz kordziedāšana un teātra apmeklēšana, kā arī jau kopš bērnības viņa ir liela sporta līdzjutēja. Šajā mēnesī piedāvājam lasīt sarunu ar optometristi un Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes docētāju Zani Jansoni-Langinu.

Kādas ir tavas intereses pētniecībā?

Manas galvenās intereses pētniecībā ir ap un par pacientu. Visi izstrādātie pētījumi ir klīniski un balstīti, “lai labāk izprastu pacientu”. Vai nu tie ir klīniskie testi, subjektīvas sajūtas, jaunu ierīču izstrāde – gala rezultātā tas dod labāku izpratni par pacientu vai saslimšanu, kas var tikt izmantots redzes aprūpes nozarē.

Pastāsti par šobrīd aktuālo savā pētnieciskajā darbībā. Pie kā strādā tieši šobrīd?

Tikko noslēdzās milzīgs projekts jeb promocijas darbs, kas noslēdza manu kataraktas (acs lēcas apduļķojums) pētniecību. Pašlaik strādāju pie kompleksa pētījuma, kas labāk spēs izprast krāsu redzes deficīta pacienta diagnostiku un informētību par savu krāsu redzes deficītu.

Kad sāki strādāt pie šī brīža pētījuma?

2023. gada decembrī, kas turpināsies 2024. gada garumā.

Kā nonāci pie šādas tēmas?

Kā optometriste praksē bieži sastopu pacientus, kuri nezina, kāds krāsu redzes deficīta veids viņiem ir un uzzinu, ka tas tiek diagnosticēts novēloti (pēc 18 gadu vecuma). Bieži vien pacienti zina, ka viņiem ir  “daltonisms”, bet kāds konkrēti krāsu redzes veids – to pacients nezina. Tāpēc profesionālās ziņkāres vadīta, vēlos izzināt problemātiku vairāk.

Ko ceri izpētīt?

Pētījums sniegs informāciju par Latvijā veikto krāsu redzes testēšanu, kas uzlabos redzes aprūpes kvalitāti un sniegs precīzāku informāciju pacientam par sava deficīta veidu, kas noderēs ikdienā.

Kas, tavuprāt, ir izaicinošākais pētniecības procesā?

Datu vākšana. Tas prasa laiku.

Kur pēcāk praktiski varēs pielietot tava pētījuma rezultātus?

Redzes aprūpes speciālistiem sniegšu informāciju par pētījuma rezultātiem. Pievērsīšu uzmanību pareizai krāsu redzes testēšanai, vadlīnijām. Kā arī pacientiem, kuri labāk izpratīs savu krāsu redzes deficīta veidu un zinās, no kā izvairīties ikdienā. 

Kad un kāpēc nolēmi studēt fiziku / matemātiku / optometriju?

Uzreiz pēc vidusskolas izvēlējos studēt optometriju, jo tiku budžeta vietā. Nav melots, ka tā nebija mana pirmā prioritāte, bet mani uzrunāja eksaktās zinātnes, medicīna – un šis likās vidusceļš. Neesmu nožēlojusi savu izvēli.

Kas, gadiem ejot, Tevi motivēja (-is) studijas turpināt?

Pamatā motivēja divas lietas: citi esošie doktoranti (Ģ. Zāģeris, A. Langins, A. Stikuts), kuri saskārās ar līdzīgām problēmām un lika man sajust, ka es neesmu vienīgā, kurai ir grūti. Viņi radīja vidi, kas motivēja, lika virzīties uz priekšu, kā es saku – “doktoranu elite”. Otrā – ārzemju kolēģi, kuri tika satikti konferencēs. Manā nozarē augstu vērtēti zinātnieki teica, ka manis izdarītais ir labs un iedeva atgriezenisko saiti par manu darbu, kas mani motivēja.

Kas bijis (ir) izaicinošākais studiju laikā?

Doktorantūrā jo īpaši neatgriezeniskā saite par manu pētniecību, ieteikumi.

Maģistrantūras laikā – strādāt pilnas slodzes darbu, lai sevi uzturētu, un atrast laiku labi mācīties.  

Kāda šobrīd ir tava zinātnieka ikdiena?

Studenti. Lai arī it kā sesijai būtu jābūt mierīgākai, studenti prasa daudz papildu laika. Zinātne paliek vakariem, bet ceru, ka tas drīz mainīsies. Tāds ir plāns.

Ko vēlies sasniegt zinātnē?

Konkrētu mērķu man nav, bet būtu jauki tikt novērtētai par savu darbu ārzemēs (piemēram, kādu balvu, lielu finansiālo atbalstu, lai varu apmeklēt konferences).  

Ko profesionālajā ziņā gribētu uzlabot? Kā redzi savas karjeras attīstību?

Ļoti vēlētos papildināt savas zināšanas ārzemēs, kas ietvertu jaunas mācīšanas tehnikas (ko dot studentiem) un starptautiskus kontaktus, kopīgu zinātni. Redzu savas karjeras attīstību virzoties akadēmiskajos amatos, palīdzot attīstīt optometrijas programmu Latvijas un pasaules līmenī.

Vai plāno / vēlies iegūt vēl kādu papildus izglītību?

Noteikti. Ideālā Visumā tas būtu saistīts ar sporta redzi.

Kas ir līdz šim lielākais tavs profesionālais sasniegums?

Iegūtā stipendija no The International Society for Optics and Photonics (SPIE), kā arī aizstāvētais promocijas darbs. Divas reizes esmu nominēta Latvijas Gada optometrista titulam.

Kas ir radošākais tavā profesijā?

Atrast jaunus mācīšanas veidus, lai studenti lekcijas laikā neaizmigtu.

Kas vēl bez fizikas/ matemātikas/redzes zinātnes Tevi aizrauj? Ar ko nodarbojies brīvajā laikā?

Sporta skatīšanās: kopš bērnības esmu liela basketbola, hokeja, biatlona un bobsleja fane. Kordziedāšana, teātra apmeklēšana – šīs lietas mani piepilda. Pašlaik intensīvi trenējos, lai uzlabotu savu veselību, bet var teikt – daru visu, lai  “Lāča spēks” atgūst LU sporta spēļu titulu. :D

Nosauc kādu interesantu faktu par sevi?

Mana ideālā brīvdiena ir gulēt uz dīvāna un skatīties biatlonu (ik pa brīdim iemalkojot izcilu kafiju).

Ja tev būtu iespēja kaut ko pateikt visai pasaulei, ko tu pavēstītu?

Lūdzu, palīdziet Ukrainai uzvarēt karā.

Kas tevi motivē no rītiem celties?

Vīra modinātāji, kuri nepārstāj skanēt. Bet, ja nopietni – pienākums pret darbu.

Nosauc piecas lietas, bez kurām nevari iedomāties savu ikdienu.

Telefons, roku krēms, kafija ar daudz piena, plānotājs, ērtas drēbes.

Kas tevi visvairāk pārsteidz?

Cilvēki, kuri nezina valsts valodu, šeit dzīvojot desmitiem gadu.

Kādu stipendiju saņēmi?

Iegūtā stipendija no The International Society for Optics and Photonics (SPIE).

Kā nolēmi pieteikties stipendijai?

Kolēģu mudināta pieteicos. Tajā brīdī man nebija finansējuma, lai turpinātu doktorantūras studijas un meklēju jaunus ceļus, kas varētu man palīdzēt.

Kā stipendijas iegūšana palīdzēs pētījuma veikšanā?

Mentāli, ļoti – jo es sapratu, ka manu darbu novērtē, mani novērtē. Tas deva motivāciju nepamest doktorantūru.

Kāpēc, tavuprāt, tieši tev tika piešķirts atbalsts?

Jo es esmu daudzpusīga. Veicu daudzus pētījumus ne tikai optometrijā, bet arī optikas nozarē. Daudz sava laika veltu studentiem, optometrijas attīstībai. Brīvprātīgi lasu lekcijas vājredzības pacientiem, optometrisiem, acu ārstiem.

Kāpēc, tavuprāt, ir svarīgi atbalstīt studentus un jaunos pētniekus?

Jo šie cilvēki veidos sabiedrību un arī Latvijas attīstību. Jaunāki cilvēki biežāk iziet no komforta zonas un alkst sevi attīstību, meklē jaunus izaicinājumus.

Dalīties

Saistītais saturs

FMOF MĒNEŠA ZINĀTNIEKS: optometrists, FMOF asociētais profesors Gatis Ikaunieks
18.03.2024.

FMOF MĒNEŠA ZINĀTNIEKS: optometrists, FMOF asociētais profesors Gatis Ikaunieks