Atsākot FMOF aktuālo publikāciju sēriju, piedāvājam uzzināt vairāk par Tatjanas Pladeres, Ellen Svarverud, Guntas Krūmiņas, Stuart Gilson un Rigmor Baraas rakstu “Iekļaušanās princips stereo paplašinātajā realitātē: Cilvēka redze pirmajā vietā” (“Inclusivity in stereoscopic XR: Human vision first”), kas šī gada 23. novembrī publicēts zinātniskajā izdevumā “Frontiers in Virtual Reality”.

Pasaulē arvien biežāk runā par paplašinātās (virtuālās un papildinātās) realitātes tehnoloģiju pielietošanas iespējām. Tiek apspriestas dažādas priekšrocības, kas var rasties, ieviešot šīs tehnoloģijas mācībās, studijās un darbā. Piemēram, novembrī Latvijā tika demonstrēti paplašinātās realitātes risinājumi 5G militārā pielietojuma testa vidē. Lai arī virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģiju izmantošana tiek pozicionēta kā iespēja sekmēt apmācību un citu darba uzdevumu izpildi, joprojām atvērts paliek jautājums: vai šīs tehnoloģijas ir pielāgotas visiem cilvēkiem, t.sk. cilvēkiem ar redzes traucējumiem?

Šogad, oktobra vidū, plašu rezonansi ieguva plašsaziņas līdzekļos publicēta ziņa par papildinātās realitātes ierīču pārbaudi militārām vajadzībām. Pēc trīs stundu ilgas papildinātās realitātes ierīču izmantošanas 80 % karavīru sūdzējās par sliktu pašsajūtu, acu saspringumu un galvassāpēm. Tadējādi no jauna tika aktualizēta diskusija par nepietiekami lielu uzmanību, kas ir vēltīta cilvēkfaktoru (angļ. val. – human factors) izpētei un izpratnei par to, kāda veida uzlabojumi ir nepieciešami, lai veicinātu tehnoloģijas un cilvēka “saderību”.

No redzes zinātnes viedokļa ir svarīgi saprast, ka mūsdienās plaši pieejamas virtuālās un papildinātās realitātes tehnoloģijas ir izstrādātas cilvēkiem ar normālu redzi – bez binokulārās redzes un acu akomodācijas traucējumiem, bez redzes refrakcijas kļūdām, ar labu stereoredzi. Lai veicinātu tehnoloģijas pielietošanu plašākam cilvēku lokam, ir svarīgi ņemt vērā redzes individuālās īpatnības, spējas, vajadzības un atbilstoši pilnveidot tehnoloģijas. Sadarbībā ar kolēģiem no Norvēģijas Dienvidaustrumu universitātes, Latvijas Universitātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas pētnieki ir izveidojuši vadlīnijas starpdisciplinārai pētniecībai, lai veicinātu iekļaujošāku paplašinātās realitātes tehnoloģiju izstrādi. 

Raksta pilno versiju lasi žurnālā Frontiers in Virtual Reality.

Dalīties