Piektdien, 2022. gada 30. septembrī, norisinājās Zinātnieku nakts 2022, kas ik gadu notiek visā Eiropā, lai popularizētu zinātni un zinātnes sasniegumus.  

Arī Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte (FMOF) aicināja Zinātnieku Nakts 2022 apmeklētājus savās telpās, lai parādītu, ko dara un kā dara mūsu zinātnieki!

Zinātnieku nakts 2022 aktivitātes nodrošināja visas FMOF struktūrvienības.

Matemātikas nodaļa apmeklētājus iepazīstināja ar matemātiskām un statistiskām spēlēm, kā piemēram, spēlēm no profesora Andreja Cibuļa kolekcijas, āķīgiem jautājumiem no skaitļu pasaules, un aicināja darboties daudzšķautņu metamo kauliņu darbnīcā un bērnu matemātikas pulciņā.

Ko pēta matemātiķi? Uz šo jautājumu atbildes deva Matemātikas nodaļas Statistisko pētījumu un datu analīzes laboratorija, jo ar laboratorijas pētnieku palīdzību varēja noskaidrot: cik ātri var uztrenēt mašīnredzes modeli, lai atpazītu Tava auto atslēgas; kas ir diskrētais elpotājs un kā salīdzināt divas simbolu virknes un ar kādām vielām un iekārtām?

Eksperimentu ceļā ar termovizoru, Skaitliskās modelēšanas institūta vadošais pētnieks Staņislavs Gendelis, parādīja un ļāva noskaidrot:  vai var atvēsināties ar siltu ūdeni;  vai stikls tiešām ir caurspīdīgs; vai gaišreģa spējas ir kas īpašs?

Lāzeru centra pētnieki demonstrēja, kā, izmantojot zināšanas par vielas un gaismas mijiedarbību, var detektēt un mērīt magnētisko lauku. Kā arī apmeklētāji uzzināja par šo augstjutīgo metožu pielietojumiem kosmosa izpētē, medicīnā un citur.

Fizikas nodaļas Magnētisku mīkstu materiālu laboratorija parādīja, kas ir magnētiski peldētāji; kā top teorētiskie modeļi un kā tos pārbauda, kā arī deva iespēju ik katram prognozēt Šteinera kokus.

Ceļojumā uz kristālu centriem palīdzēja nokļūt Fizikas nodaļas Elektronu struktūras grupa.

Redzi, zini, iesaisties! Tāds bija Zinātnieku nakts 2022 aktivitātes nosakums Optomterijas un redzes zinātnes nodaļai, kas piedāvāja apmeklētājiem saskrūvēt brilles, noteikt lēcu optisko stiprumu, salikt puzli, papildināt savas zināšanas par acīm un brillēm un pieteikties bezmaksas redzes pārbaudei un pētījumiem.

 

Vairāk bilžu meklē LU foto arhīvā

Dalīties