Foto no Fizikas 71. valsts olimpiādes atklāšanas

Pirmdien, 29. martā, Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte (FMOF) sadarbībā ar Valsts izglītības satura centru (VISC) un LU Informācijas tehnoloģiju departamentu organizēja Fizikas 71. valsts olimpiādes III posmu, kurā piedalījās 98 9.-12. klašu skolēni no visas Latvijas.

Olimpiāde notika pārraudzītā tiešsaistē LU olimpiāžu vietnē edu.lu.lv. Četrās klašu grupās no 9. līdz 12. klasei tika aicināti piedalīties 98 dalībnieki, kas šo iespēju izcīnīja 1939 dalībnieku konkurencē Fizikas valsts olimpiādes novadu (II) posmā šī gada janvārī. Olimpiādi atklāja VISC Neformālās izglītības departamenta direktore Agra Bērziņa un LU FMOF profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

Katrā klašu grupā dalībniekiem trīs stundu laikā bija jārisina divi teorijas uzdevumi un jāskaidro viens eksperiments. Eksperimenti tika iepriekš sagatavoti un nofilmēti. Pirms rakstīt savus skaidrojumus un atbildēt uz uzdevumā uzdotajiem jautājumiem, skolēni eksperimentus varēja noskatīties neierobežotu reižu skaitu.

Visi uzdevumi un risinājumi būs pieejami pēc vērtēšanas procesa noslēgšanās olimpiādes vietnē edu.lu.lv. Visi demonstrētie eksperimenti no 6. aprīļa būs pieejami publiski LU FMOF Fizikas nodaļas Youtube kanālā, bet jau šobrīd jebkurš interesents var pārbaudīt savas zināšanas fizikā, mēģinot izskaidrot, piemēram, 9. klašu grupas dalībniekiem sagatavoto demonstrējumu Zemūdens dzirnaviņas vai 12. klašu grupas dalībniekiem paredzēto demonstrējumu Tukšā caurule.

Paredzams, ka Fizikas 71. valsts olimpiādes III, noslēdzošā, posma rezultāti būs zināmi aprīļa vidū.

Fizikas 71. valsts olimpiādi organizēja LU FMOF docents Jānis Cīmurs, docente Inese Dudareva, profesors Vjačeslavs Kaščejevs, lektors Kirils Surovovs, pētnieks Andrejs Sabanskis, docents Ivars Driķis, zinātniskās asistentes Ludmila Belogrudova un Ilva Cinīte, vecākais laborants Paulis Paulins un viesdocents Andris Guļāns.

Visu iepriekšējo gadu fizikas olimpiāžu uzdevumi un to risinājumi, sākot ar Fizikas 62. valsts olimpiādi, ir pieejami šeit.

Par Fizikas valsts olimpiādi

Olimpiādes mērķis ir veicināt skolēnu interesi par fiziku un sekmēt padziļinātu fizikas apguvi, attīstot gan pētnieciskā, gan eksperimentālā darba prasmes. Fizikas valsts olimpiāde ir iespēja izzināt jaunos talantus fizikā un atlasīt Latvijas valsts vienības kandidātus dalībai starptautiskajās sacensībās, kā arī rosināt skolēnu mērķtiecīgu profesijas izvēli. Olimpiāde norisinās 3. posmos, no kuriem pirmajā skolēni sacenšas savas skolas konkurencē, otrajā novada, pilsētas vai novada apvienības konkurencē, bet trešajā – valsts mērogā.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un astronomijas un matemātikas zinātņu nozarēs.

Dalīties