Attēls no M. Plātes promocijas darba kopsavilkuma 24. lpp: "Aprēķinu rezultātu vizualizācijas piemērs sānskatā un no augšas: galīgo elementu režģis uz kristāla virsmas un fon Mīzesa spriegumi 5 collu kristālam ar ⟨ 1 0 0 ⟩ orientāciju, 2 , 5 mm /min vilkšanas ātrumu un šķautni tuvinājumā."

Piektdien, 5. martā, plkst. 15.00 tiešsaistē Zoom notiks Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un astronomijas zinātnes nozares promocijas padomes atklātā sēde, kurā promocijas darbu zinātniskā doktora grāda (Ph.D) iegūšanai fizikā un astronomijā aizstāvēs Matīss Plāte.

Matīsa Plātes promocijas darba tēma ir Polikristāla kušanas un termomehānisko spriegumu trīsdimensionāla matemātiskā modelēšana peldošās zonas silīcija kristālu audzēšanas procesā. Darba vadītājs – LU FMOF Skaitliskās modelēšanas institūta  vadošais pētnieks Dr.phys. Jānis Virbulis.

Silīcija monokristālu audzēšanas procesā ar peldošās zonas metodi indukcijas spoles forma un materiālo īpašību anizotropija nosaka būtiskākās fizikālo lauku novirzes no aksiālās simetrijas. Matīsa Plātes promocijas darbā tas ievērots, skaitliski modelējot silīcija fāžu robežas un termomehāniskos spriegumus kristālā trijās dimensijās, kas līdz šim literatūrā neparādās. Modelis atklātās kušanas frontes formai validēts ar mērījumiem no eksperimenta tipiskam 4 collu procesam, kvantitatīvi nosakot asimetriju polikristāla ārmalā, kur atrodas elektromagnētiskā lauka maksimums virs spraugas starp induktora strāvas pievadiem. Atrasti lielāki termomehāniskie spriegumi pie kristālam raksturīgās augšanas šķautnes zem trīskāršā punkta līnijas nekā gludas kristāla virsmas gadījumā.

Recenzenti:

  • Dr.phys. Ilmārs Grants, Latvijas Universitātes Fizikas institūts
  • Dr.phys. Dmitrijs Bočarovs, Transporta un sakaru institūts
  • Dr.phys. Gundars Ratnieks,  Siltronic AG (Vācija)

Promocijas darba KOPSAVILKUMS latviešu valodā.

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19, un Akadēmiskajā bibliotēkā, Rūpniecības ielā 10.

Dalība sēdē ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz annija.sturmane@lu.lv.


Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un astronomijas un matemātikas nozarē.

Dalīties