Otrdien, 19. janvāri, Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) publicējusi to zinātnieku sarakstu, kas par sasniegumiem 2020. gadā saņēmuši LZA vārdbalvas un jauno zinātnieku balvas. Laureātu vidū arī Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) profesors un vadošais pētnieks Vjačeslavs Kaščejevs, pasniedzējs Edgars Butanovs un  docents un pētnieks Jānis Šmits.

LU FMOF profesors un vadošais pētnieks Vjačeslavs Kaščejevs saņēmis Artura Balklava balvu par ieguldīju zinātnes popularizēšanā Latvijā.

“Paralēli aktīvai darbībai zinātnē, Vjačeslavs Kaščejevs regulāri atsaucas uz aicinājumu plašākai sabiedrības daļai un dažādām vecumu grupām saprotamā valodā skaidrot ar dabaszinātnēm saistītas, pēc būtības sarežģītas fizikas tēmas, tādējādi dodot neizmērāmu ieguldījumu zinātnes popularizēšanā un sabiedrības izglītošanā. Šajā gadījumā ir grūti izvēlēties vienu konkrētu zinātnes popularizēšanas darbu - pieteikumā uzskaitītie piemēri ir tikai neliela daļa no visa profesora Vjačeslava Kaščejeva ieguldījuma zinātnes popularizēšanā un uztverami, kā ieskats paveiktajā, norāde uz ieguldījuma un sasniegtās auditorijas daudzveidību,” teikts LZA konkursam LU FMOF iesniegtajā pieteikumā.

Ar pilnu pieteikuma saturu var iepazīties šeit.


Jaunajiem zinātniekiem paredzēto Ludviga un Māra Jansonu balvu fizikā saņēmis LU FMOF pasniedzējs un absolvents, LU Cietvielu fizikas institūta pētnieks Edgars Butanovs. Jaunajam zinātniekam apbalvojums piešķirts par 2020. gada septembrī aizstāvēto promocijas darbu (disertāciju) Pārejas metālu halkogenīdus saturošu kodola-apvalka nanovadu sintēze un īpašības (Synthesis and properties of nanowire and transition metal dichalcogenide core-shell heterostructures). Darba zinātniskais vadītājs - Dr.phys. Boriss Poļakovs.

Edgara Butanova promocijas darbs ir veltīts dažādu pārejas metālu halkogenīdu saturošu nanovadu (NW) kodola-apvalka heterostruktūru izstrādei un to raksturošanai. Tika demonstrētas jaunas kristālisku kodola-apvalka NW sintēzes metodes, tika raksturota nanomateriālu struktūra, sastāvs, morfoloģija un fotoelektriskās īpašības. Darbā tika sintezēti ZnO-WS 2 , ZnO-MoS 2 , GaN-ReS 2 , ZnS-ReS 2 un ZnO-ReS 2 kodola-apvalka, kā arī PbI 2 -dekorēti ZnO NW. Pasivējot ZnO NW virsmu ar plānu PbI 2 vai WS 2 pārklājumu, šādi heterostruktūru fotodetektori uzrādīja samazinātu tumsas strāvu un fotoreakcijas laiku salīdzinājumā ar tīriem ZnO NW. Izstrādātās sintēzes metodes neaprobežojas tikai ar pētītajām heterostruktūrām un var tikt piemērotas arī citiem materiāliem. Atslēgvārdi: nanovadi, pārejas metālu halkogenīdi, 2D materiāli, cinka oksīds, fotodetektori, nanotehnoloģijas.

Ar promocijas darbu var iepazīties šeit.

Jauno zinātnieku balvu saņēmis LU FMOF Lāzeru centra pētnieks un Fizikas nodaļas docents Jānis Šmits, kas promocijas darbu Mikromēroga mērījumi ar slāpekļa-vakances centriem dimantā (Microscale measurements with nitrogen-vacancy centers in diamond) aizstāvēja 2020. gada jūnijā. Darba zinātniskais vadītājs Dr.phys.  Florians Helmuts Gābauers.

Negatīvi lādētais slāpekļa vakances (NV) centrs dimantā ir cietvielu defekts, kam piemīt izcilas spina koherences īpašības pat istabas temperatūrā un kura spina stāvokli iespējams viegli nolasīt optiski. Jāņa Šmita darbā tika pētīta NV centra relaksācijas īpašības, un defekta-kā-sensora veiktspēja. Eksperimentālie dati liecināja par spēcīgu NV-NV dipola-dipola mijiedarbības lomu T1 relaksācijas procesos augstas koncentrācijas NV centros. Tika identificēti vairāki uzlabojumi NV magnētiskā mikroskopa eksperimentālajā dimantā un visbeidzot tika uzņemts pirms divdimensiju KMR spektrs ar NV KMR spektrometru spiniem, kas atrodas ārpus dimanta matricas. Šis ir pirmais publicētais šāda tipa eksperimentālais rezultāts.

Ar promocijas darbu var iepazīties šeit.

LU FMOF lepojas ar laureātiem un novēl panākumus nākotnē!


Par augstiem sasniegumiem zinātnē 2020. gadā LZA kopā piešķīrusi sešas LZA vārdbalvas un piecas jauno zinātnieku balvas. Pilnu  laureātu sarakstu var skatīt šeit.

Pieteikšanās 2020. gada LZA vārdbalvām tika izsludināta 2020. gada pavasarī, aicinot pieteikt pretendentus kopā 17 apbalvojumiem, no kuriem astoņi paredzēti tieši jaunajiem zinātniekiem. Pretendentu pieteikšana noslēdzās septembrī.

Kandidātus LZA balvu konkursam varēja izvirzīt LZA īstenie locekļi, zinātnisko iestāžu padomes, universitāšu vai akadēmiju senāti vai domes. Iesniegtos darbus izvērtēja katras balvas ekspertu komisija.  Jauno zinātnieku balvas tiek piešķirtas maģistriem vai doktorantiem, vai jaunajiem pētniekiem ne vēlāk kā vienu gadu pēc maģistra vai doktora darba aizstāvēšanas. Konkursam var iesniegt darbus, kurus veicis atsevišķs zinātnieks, kurš pieteikuma iesniegšanas brīdī nav vecāks par 30 gadiem.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un astronomijas un matemātikas zinātņu nozarēs.

Dalīties