Nanodaļiņu sadalījuma profili termoforēzes eksperimentos porainā vidē. Norādītās vērtības atbilst virsmaktīvās vielas koncentrācijai

Piektdien, 18. decembrī, plkst. 15.00 tiešsaistē Zoom notiks Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un astronomijas zinātnes nozares promocijas padomes atklātā sēde, kurā promocijas darbu zinātniskā doktora grāda (Ph.D) iegūšanai fizikā un astronomijā aizstāvēs Viesturs Šints.

Viestura Šinta promocijas darba tēma ir Magnētisko šķidrumu termoforēze porainā vidē, atkarībā no virsmaktīvās vielas koncentrācijas un temperatūras. Darba vadītājs – Dr.habil.phys. Elmārs Blūms.

Viestura Šinta promocijas darbā izklāstīto pētījumu centrā ir papildus virsmaktīvās vielas pievienošanas un temperatūras ietekme uz koloīdu termoforēzi un fizikālajiem raksturlielumiem. Koloīdu termoforēze un masas pārnese tikusi pētīta gan brīvā šķidrumā, gan porainā vidē. Pētīts arī ārēja magnētiska lauka iespaids uz magnētisko šķidrumu termoforēzi un masas difūziju. Iegūtie rezultāti demonstrē Sorē koeficienta samazināšanos temperatūras un papildus virsmaktīvās vielas daudzuma ietekmē. Porainā slānī, šis samazinājums var novest pie negatīvām Sorē koeficienta vērtībām, kas iezīmē pāreju koloidālo daļiņu uzvedībā, no termofobas uz termofīlu. Gūts eksperimentāls apstiprinājums modelim, kas apraksta ārēja magnētiskā lauka ietekmi uz Sorē un masas difūzijas koeficientiem.

Atslēgvārdi: magnētiskais šķidrums, koloīds, termoforēze, virsmaktīvā viela, poraina vide

Recenzenti:

  1. Dr.habil. phys., prof.  Andrejs Cēbers, Latvijas Universitāte;
  2. Dr.prof. Mikhail S. Krakov, Baltkrievijas Nacionālā Tehniskā universitāte, Baltkrievija;
  3. Dr. prof. Konstantin I. Morozov,  Technion IIT, Izraēla

Promocijas darba KOPSAVILKUMS latviešu valodā.

Ar promocijas darbu var iepazīties LU Bibliotēkā, Raiņa bulvārī 19, un Akadēmiskajā bibliotēkā, Rūpniecības ielā 10.

Dalība sēdē ar iepriekšēju pieteikšanos, rakstot uz annija.sturmane@lu.lv.


Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un astronomijas un matemātikas nozarē.

Dalīties