Šogad Latvijas Universitātes (LU) fonda administrētās LU mecenātu stipendijas saņēmuši teju 150 LU un citu augstskolu studenti, starp kuriem arī 21 LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē (FMOF) studējošais. Fizmatiem piešķirtas 12 dažādas stipendijas, no kurām piecas ir stipendiju programmas Ceļamaize stipendijas.

Pateicoties gan jau ilggadējiem un uzticīgiem, gan jauniem mecenātiem ar LU fonda administratīvu atbalstu šogad kopā piešķirtas 35 stipendiju kopas. Katru gadu LU fonda mecenātu loks paplašinās. 2020./2021. akadēmiskajā gadā sekojošas LU fonda stipendijas saņēmuši sekojoši LU FMOF studenti:


Stipendiju programma Ceļamaize izveidota, lai sniegtu motivējošu atbalstu LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, kuriem, absolvējot vidusskolu, ir augstas sekmes gan mācībās, gan sasniegumi ārpusskolas aktivitātēs.


Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijas pirmsākumi meklējami 1942. gadā, kad mecenāte Minna Matilde Vilhelmīne Petkevičs (1860-1943) LU testamentāri novēlēja daļu sava nama K. Barona ielā, lai no peļņas tiktu veidots stipendiju fonds latviešu izcelsmes LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, mācībās un ārpusskolas aktivitātēs centīgiem un talantīgiem vidusskolu beidzējiem, kuri ir nākuši no daudzbērnu ģimenes vai tiem ir nepietiekams materiālais nodrošinājums studijām.


Mikrotīkla stipendija ir paredzēta talantīgāko LU doktorantu atbalstam. To 2017. gadā izveidojis mecenāts "Mikrotīkls". Stipendijas mērķis ir veicināt izcilību LU un atbalstīt talantīgāko jauno doktorantu izaugsmes un pētnieciskās iespējas.


Doktorantūras stipendija izveidota talantīgāko jauno LU pētnieku, doktorantu atbalstam eksakto, dabaszinātņu, medicīnas un dzīvības zinātņu jomā. Atbalsta mērķis ir vairot LU, Latvijas un pasaules zinātnes kvalitāti.


Kristapa Morberga stipendija ir nodibināta ar mērķi veicināt LU attīstību, finansiāli atbalstot izcilus un sabiedriski aktīvus studentus pilnvērtīgu studiju īstenošanai. Kristaps Morbergs (1844-1928) ir ievērojamākais LU mecenāts, kurš LU kopumā dāvājis astoņus nekustamos īpašumus.


K. Kaufmaņa piemiņas stipendija paredzēta talantīgiem astronomijas studentiem. Tās mērķis ir veicināt astronomijas attīstību Latvijā. Latviešu izcelsmes Minesotas Universitātes (ASV) emeritētais astronomijas profesors Kārlis Kaufmanis (1910–2003) pazīstams kā vecākais latviešu astronoms.


A. Raistera stipendija izveidota, pateicoties ilggadēja Latvijas Goda konsula Dienvidkalifornijā, inženiervadības doktora Alfrēda Raistera (1921–2012) testamentārajam ziedojumam. Stipendija domāta topošajiem zinātniekiem, kuri jau zina, ko vēlas darīt, kā finansējums viņu iecerēm, vislabāk – jau izstrādātam projektam vai pētījumam. Viens no svarīgiem nosacījumiem atbalsta saņemšanai ir studenta gatavība pēc atbalsta beigām palikt Latvijā tik pat ilgi, cik saņēma atbalstu, lai sniegtu labumu Latvijas sabiedrībai.


Kaspara Ērgļa piemiņas stipendija radīta 2018. gadā pēc Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) iniciatīvas, tā godinot izcilo pētnieku fizikas doktoru Kasparu Ērgli. Vienreizēja stipendija tiek piešķirta ik gadu Fizikas bakalaura programmas absolventam par izcilāko eksperimentālo noslēguma darbu.

  • Dace Osīte, BSP Fizika absolvente, MSP Fizika 1. kurss

 


LU FMOF lepojas ar saviem studentiem – LU fonda stipendiju saņēmējiem - un novēl tiem nerimstošu izaugsmi un bagātinošu studiju procesu, aicinot izmantot stipendijas sniegto atbalstu, lai pakāptos soli tuvāk profesionālo mērķu piepildījumam!

Apsveicam!

 

Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un astronomijas, kā arī matemātikas zinātņu nozarēs.

Dalīties