Otrdien, 11. februārī, plkst. 16.30 Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Dabas mājā notiks Redzes zinātnes doktorantūras skolas lekcija par tēmu “Krāsu redzes jutības izmaiņas pirms un pēc kataraktas operācijas”. Lekciju vadīs LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas doktorante, optometriste Zane Jansone-Langina.

Lekcijā LU doktorante Zane Jansone-Langina klausītājus iepazīstinās ar jaunākajiem pētījumiem  par kataraktas radītajām redzes funkciju izmaiņām, liekot uzsvaru uz krāsu redzes izmaiņām.

Katarakta ir viens no galvenajiem akluma cēloņiem pasaulē. Optometrista praksē nākas saskarties ar pacietiem, kuriem ir katarakta vai tā jau ir izoperēta. Redzes nozares speciālistu uzdevums ir analizēt tādas kataraktas radītās izmaiņas redzes funkcijās kā redzes asuma samazināšanās, kontrastredzes pasliktināšanās. Svarīga ir arī optometrista spēja atbildēt uz pacienta jautājumiem pēc operācijas.  Pēc kataraktas operācijas var būt novērojamas krāsu redzes jutības izmaiņas, ko var radīt ilgstoša adaptācija pie acī esošās lēcas apduļķojuma vai implantētās Intraokulārās lēcas īpatnības (IOL). Zinātniskajā literatūrā vēl joprojām nav izveidojies vienots viedoklis par izmaiņu ietekmi uz pacienta ikdienu.

Uz nodarbību aicināti gan doktorantūras skolas dalībnieki, gan arī citi interesenti.

Nodarbība notiks LU Akadēmiskā centra Dabas mājā (Jelgavas ielā 1), 108. auditorijā.  Papildu informācija, rakstot uz redzes-zinatne@lu.lv.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, tajā skaitā, medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties