Foto: Toms Grīnbergs

Jaunajā Forbes numurā publicēts Latvijas 30 līdz 30 saraksts, kurā apkopoti Latvijas līderi, uzņēmēji un eksperti, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu. Topā vietu ieņēmusi arī LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) pasniedzēja, Jauno fiziķu skolas (JFS) vadītāja, LU Cietvielu fizikas institūta (CFI) pētniece, fizikas doktore Virgīnija Vītola.

Biznesa žurnālā Forbes, kas kopš 2019. gada maija Latvijā atkal tiek izdots drukātā versijā, decembra / janvāra numurā (Nr.7) publicēts saraksts ar 30 šobrīd veiksmīgākajiem latviešu jauniešiem, kuri, vēl nesasnieguši 30 gadu vecumu, jau šodien ar savām inovatīvajām idejām uzrāda potencialu augstiem sasniegumiem nākotnē. Labāko rindās vietu ieņēmusi arī LU FMOF absolvente, jaunā fiziķe Virgīnija Vītola.

Šī gada pavasarī Virgīnija aizstāvēja promocijas darbu par tēmu Elektroniskie ierosinājumi un procesi luminiscentā ilgi spīdošā SrAl­2O2 materiālā, ko LU Cietvielu fizikas institūtā izstrādāja Optisko materiālu laboratorijas vadītāja, vadošā pētnieka Krišjāņa Šmita vadībā.

Komentējot iekļūšanu topā, Virgīnija atzīst, ka šāda atzinība ir iepriecinoša, jo vēlreiz atgādina, ka ieguldītais darbs nav bijis veltīgs: Priecājos, ka LU Jauno Fiziķu Skola ir izpelnījusies lielu sabiedrības atzinību! Šobrīd uz katru nodarbību klātienē ierodas ap 250 jauniešiem no visas Latvijas, ko iepazīstinām ar fiziku un mācību procesu LU Zinātņu mājā. Iekļūšana šajā topā man ļauj novērēt, ka dodamies pareizajā virzienā.

Gan studiju laikā, gan šobrīd, jau pēc promocija darba aizstāvēšanas, Virgīnija strādā par fizikas skolotāju un elektronikas pulciņa vadītāju RTU Inženierzinātņu vidusskolā, aktīvi iesaistās LU Jauno fiziķu skolas organizēšanā un lekciju vadīšanā, reizi mēnesī vidusskolēniem piedāvājot izzināt dažādas fizikas tēmas, lasa lekcijas LU studentiem, kā arī ir Valsts Izglītības Satura centra (VISC) eksperte un skolēnu Valsts olimpiāžu uzvarētāju nometnes ALFA vadītāja.

2019. gada rudenī Virgīnija ieguva pēcdoktorantūras pētniecības atbalstu (PostDoc Latvia) darbības programmas Izaugsme un nodarbinātība 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā 1.1.1.2. pasākums Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts projekta ietvaros. Pasākuma mērķis ir attīstīt jauno zinātnieku prasmes un palielināt zinātnisko kapacitāti, nodrošinot jauno zinātnieku karjeras uzsākšanas iespējas zinātniskajās institūcijās un pie komersantiem, kā arī pētniecības kompetenču pilnveidošanu, cilvēkresursu atjaunotni un kvalificētu speciālistu skaita pieaugumu.

“PostDoc Latvia” projekta atbalsta iegūšana ļaus turpināt pētniecību promocijas darba izstrādes laikā aizsāktajā ilgi spīdošu luminescentu materiālu izpētes jomā, izmantojot iespējas apmeklēt laboratorijas ārpus Latvijas, bagātinot savu pieredzi un kontaktu loku, papildina fiziķe.

Biznesa žurnāls  Forbes jau vairākus gadus veido apkopojumu par talantīgiem jauniešiem, kas līdz 30 gadiem ir sasnieguši vērienīgus panākumus savā karjerā. Apkopoti ir ļoti dažādu veiksmīgāko nozaru speciālisti. Forbes Under 30 projektu ideja visā pasaulē ir atrast jauniešus, kuri jau šodien ar savām inovatīvajām idejām maina pasauli vai arī mainīs to nākotnē. Šī saraksta veidošanā naudas apjoms nav galvenais kritērijs.

LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte lepojas ar Virgīnijas Vītolas sasniegumu un vēl spožus panākumus nākotnē!

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarēs, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties