Šogad Latvijas Universitātes (LU) fonda administrētās LU mecenātu stipendijas saņēmuši teju 100 LU studenti, starp kuriem arī astoņi LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē (FMOF) studējošie, pārstāvot visas trīs fakultātes nodaļas. Fizmatiem piešķirtas piecas dažādas stipendijas, no kurām trīs ir dažādu mecenātu Ceļamaizes stipendijas.

Izcilības stipendiju optometrijā saņēma profesionālās maģistra studiju programmas Optometrija 2. kursa studente Polīna Vinogradova. Stipendija izveidota 2019. gadā pēc LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas (ORZN) līdzdibinātāja un ilggadējā vadītāja, bijušā LU rektora (2000-2007), LU fonda valdes priekšsēdētāja prof. emer. Ivara Lāča iniciatīvas, aicinot ziedot kampaņai par godu viņa 70 gadu jubilejai. Stipendijas mērķis ir atbalstīt talantīgākos LU FMOF profesionālās maģistra studiju programmas Optometrija studentus, dodot iespēju topošajiem speciālistiem sekmīgi pilnveidoties gan akadēmiskajā, gan profesionālajā jomā.

OC Vision izcilības stipendiju optometrijā saņēma LU FMOF bakalaura studiju programmas Optometrija 3. kursa studente Annemarija Pumpura-Bērziņa. Stipendija radīta 2019. gadā, lai atbalstītu LU FMOF studentus, topošos speciālistus ar degsmi sniegt nerimtīgu ieguldījumu optometrijas un redzes zinātnes nozares attīstībā. Mecenāts ir uzņēmums OC Vision.

Alfrēda Raistera piemiņas stipendiju saņēma divi LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes maģistra studiju programmas Fizika 2. kursa studenti Elīna Pavlovska un Dāvis Zavickis. Stipendija radīta 2016. gadā, pateicoties Amerikas latvieša, inženiervadības doktora, LU mecenāta Alfrēda Raistera (1921-2012) testamentārajam novēlējumam. Stipendija paredzēta LU maģistrantiem un doktorantiem eksakto, dabaszinātņu jomā, kuriem jau ir skaidrs redzējums par sava zinātniskā pētījuma virzienu. Viens no svarīgiem nosacījumiem atbalsta saņemšanai ir studenta gatavība pēc atbalsta beigām palikt Latvijā tikpat ilgi, cik saņēma atbalstu, lai sniegtu labumu Latvijas sabiedrībai. 

 

Kārļa Kaufmaņa piemiņas stipendiju saņēma LU FMOF bakalaura studiju programmas Fizika 2. kursa students Kārlis Šļumba. Stipendija radīta 2005. gadā, pateicoties vecākā zināmā latviešu astronoma, Amerikas latvieša prof. Kārļa Kaufmaņa (1910-2003) testamentārajam mantojumam, lai veicinātu astronomijas attīstību Latvijā. Stipendija paredzēta LU studentiem, kuru pētniecība saistīta ar astronomiju vai astrofiziku. Kārlis drīzumā plāno uzsākt praksi LU Astrofizikas observatorijā Baldonē, kur izstrādās bakalaura darbu astronomijā un astrofizikā.

Stipendija Ceļamaize radīta, lai sniegtu motivējošu atbalstu LU pamatstudiju 1. kursa studentiem, kuriem, absolvējot vidusskolu, ir augstas sekmes gan mācībās, gan sasniegumi ārpusskolas aktivitātēs. Šogad to saņēmuši divi LU FMOF studenti. Bakalaura studiju programmas Matemātika 1. kursa studente Anna Elizabete Pildava saņēmusi LU ilggadējā mecenāta Arčers atbalstu, bet 1.kursa fizikas bakalaura students Voldemārs Felcis saņēmis mecenātes, Amerikas latvietes, Friends of the University of Latvia valdes locekles Dr. med. Vairas Intas Pelēķis-Kristoferes atbalstu.

LU FMOF profesionālās bakalaura studiju programmas Matemātiķis-statistiķis 1. Kursa studenta Jeļizaveta Klimanova saņēmusi pavisam jaunu stipendiju  - Latgales Ceļamaize, ko šajā akadēmiskajā gadā pasniedza pirmo reizi un kas paredzēta LU visu zinātņu jomu bakalaura studiju pirmā kursa studentiem, kuru izcelsme meklējama Latgalē. Stipendija dibināta 2019. gadā pēc Amerikas latvieša Pītera Aloiza Ragauša iniciatīvas, tā veicinot sava dzimtā novada jauniešu izaugsmi.

Šī gada stipendiātus sumināja ceturtdienas, 7. novembra, vakarā LU Lielajā aulā, kur sveikt stipendiātus klātienē ieradās kā fakultāšu un universitāšu pārstāvji, tā radi, draugi.

2018./2019. akadēmiskā gada izlaidumā LU FMOF bakalaura studiju programmas “Fizika” absolvente Antra Gaile saņēma LU fonda administrēto fizikas doktora Kaspara Ērgļa piemiņai veltīto stipendiju par izcilāko eksperimentālo noslēguma darbu.

 


LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte lepojas ar saviem studentiem – LU fonda stipendiju saņēmējiem un novēl tiem nerimstošu izaugsmi un bagātinošu studiju procesu, aicinot izmantot stipendijas sniegto atbalstu, lai pakāptos soli tuvāk profesionālo mērķu piepildījumam!

Apsveicam!


VAIRĀK FOTO no stipendiju pasniegšanas svinīgās ceremonijas LU Lielajā aulā.

Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties