No 2012.gada 11. līdz 14. jūlijam Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātē pieredzes apmaiņas vizītē viesojas Austrālijas Zinātņu inovāciju organizācijas (Australian Science Innovations) delegācija. To veido Austrālijas Zinātņu inovāciju organizācijas Fizikas olimpiāžu programmas vadītājs Dr. Metjū Verdons (Dr. Matthew Verdon), Austrālijas Zinātņu inovāciju organizācijas Fizikas olimpiāžu programmas vadītāja vietniece Dr. Aliksa Verdona (Dr. Alix Verdon), kā arī Starptautiskās fizikas olimpiādes Austrālijas izlase - pieci skolēni.

Vizīte organizēta ar mērķi stiprināt Latvijas un Austrālijas kapacitāti darbā ar talantīgiem skolēniem fizikā. Tās laikā Austrālijas un Latvijas Starptautiskās fizikas olimpiādes izlases skolēni kopīgiem spēkiem trenējas Starptautiskajai Fizikas olimpiādei, kas šogad no 15. - 24. jūlijam notiks Tallinā, Igaunijā. Tai pat laikā LU Fizikas un matemātikas fakultātes mācībspēki, studenti un Austrālijas Zinātņu inovāciju organizācijas speciālisti apmainās pieredzē un metodēs, kā visefektīvāk strādāt ar talantīgajiem skolēniem fizikā.

Austrālijas izlases skolēns Nikolas Salmons (Nicholas Salmon) no Brisbeinas ģimnāzijas (Brisbane Grammar School) par pieredzi Latvijā stāsta: „Šorīt mums bija treniņa nodarbības laboratorijas darbiem, tagad trenējamies teorētiskajai daļai. Universitātē ir ļoti piemērotas telpas un aprīkojums, kā arī esam tuvu Igaunijai. Turklāt šī ir lieliska Eiropas pieredze! Latvija ir ļoti skaista. Risinot uzdevumus un laboratorijas darbus, mums palīdz abu programmu vadītāji. Mēs īsā laikā izpildām pagājušo gadu Starptautiskās olimpiādes darbus. Cenšamies cik spējam, kaut arī uzdevumi ir sarežģīti.”

Lai kopīgi izrunātu izaicinājumus un veiksmīgus risinājumus jauniešu talantu attīstībai un maksimālai iesaistei tautsaimniecībā, uz diskusiju ar Austrālijas Zinātņu inovāciju organizācijas pārstāvjiem piektdien, 13. jūlijā, tiekas LU Fizikas un matemātikas fakultātes lektors Dr. Vjačeslavs Kaščejevs, LU Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra vadītāja Dr. Dace Namsone, kā arī īpašs viesis, Izraēlas Starptautiskās Fizikas olimpiādes izlases ilggadējais treneris un kompānijas „VisionMap” līdzdibinātājs Pāvels Radzivilovskis (Pavel Radzivilovsky). Izraēlas speciālists dalīsies ar savu pieredzi kompānijā „VisionMap”, ko radījuši Starptautisko fizikas olimpiāžu laureāti no Izraēlas, un kas dažu gadu laikā kļuvusi par vienu no pasaulē vadošajiem uzņēmumiem kartēšanas risinājumu izstrādē. Dr. Vjačeslavs Kaščejevs, Dr. Metjū Verdons un Pāvels Radzivilovskis ir Starptautiskās fizikas olimpiādes valdes locekļi. Avots

Dalīties