Piektdien, 2022. gada 30. septembrī, norisināsies Zinātnieku nakts 2022, kas ik gadu notiek visā Eiropā, lai popularizētu zinātni un zinātnes sasniegumus. Plašākai sabiedrībai tiks atvērtas augstskolas un zinātniskie institūti, lai ikviens interesents var tikties ar pētniekiem, doties ekskursijās, skatīties šovus, piedalīties eksperimentos un diskusijās.

Arī Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte (FMOF) aicina Zinātnieku Nakts 2022 apmeklētājus savās telpās, lai parādītu, ko dara un kā dara mūsu zinātnieki!

Zinātnieku nakts 2022 aktivitātes nodrošina visas FMOF struktūrvienības:

  • Matemātiskās un statistiskās spēles. 17.00-20.00 Zinātņu Māja, Matemātikas nodaļa 7.stāva atputas zonā. Izaicinošas mīklas lieliem un maziem – profesora Andreja Cibuļa kolekcijas spēles, āķīgi jautājumi no skaitļu pasaules, daudzšķautņu metamo kauliņu darbnīca un bērnu matemātikas pulciņš.
  • Ko pēta matemātiķi? 17.00-20.00 Zinātņu Māja, Matemātikas nodaļa 736.telpa. Pārbaudi, cik ātri var uztrenēt mašīnredzes modeli, lai atpazītu Tava auto atslēgas! Uzzini, kas ir diskrētais elpotājs! Uzzini, kā salīdzināt divas simbolu virknes un ar kādām vielām un iekārtām strādā Statistikas pētniecības un datu analīzes laboratorijā!
  • Kā siltums kļūst redzams? Eksperimenti ar termovizoru. 17.00-20.00 Zinātņu Māja, Skaitliskās modelēšanas institūts 5.stāva gaitenis. Pirms 50 gadiem cilvēce iemācījās ieraudzīt to, ko pirms tam varēja tikai sajust. Temperatūru. Radies jauns un atraktīvs veids kā vizuāli pierādīt vai apšaubīt fizikas likumus. Eksperimentu ceļā ar termovizoru pārbaudīsim:  vai var atvēsināties ar siltu ūdeni;  vai stikls tiešām ir caurspīdīgs; vai gaišreģa spējas ir kas īpašs?
  • Magnētiskā lauka noteikšana ar lāzera gaismu. 17.00-20.00 Zinātņu Māja, Lāzeru centrs 532.telpa. Demonstrējumi par to, kā, izmantojot zināšanas par vielas un gaismas mijiedarbību, var detektēt un mērīt magnētisko lauku. Kā arī apmeklētāji uzzinās par šo augstjutīgo metožu pielietojumiem kosmosa izpētē, medicīnā un citur.
  • "Kā top teorētiskie modeļi un kā tos pārbauda? Prognozē Šteinera kokus" & "Magnētiski peldētāji lieliem un maziem darbiem". 17.00-20.00 Zinātņu Māja, Fizikas nodaļa MMML 5.stāva gaitenis.
  • Kā izgudrot jaunus materiālus? 17.00-20.00 Zinātņu Māja, Fizikas nodaļa ESG 501. telpa. Mūsdienās viens no materiālzinātnes centrālajiem dzinējspēkiem ir skaitliskā modelēšana. Bet kā tieši tas notiek? Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar to kā notiek skaitliskā modelēšana un kādu lomu šeit ieņem Latvijas Universitātes pētnieki.
  • Redzi, zini, iesaisties! 18.00-20.00 Dabas Māja, Optometrijas un redzes zinātnes nodaļa 427.telpa. Saskrūvē brilles, nosaki lēcu optisko stiprumu, saliec puzli, papildini savas zināšanas par acīm un brillēm, piesakies bezmaksas redzes pārbaudei un pētījumiem.

 


Apmeklējot pasākumu, apmeklētājs piekrīt, ka tikt filmēts un fotografēts, kā arī piekrīt audio vai vizuālo materiālu publicēšanai informatīvos vai reklāmas nolūkos.

Apmeklētāji aicināti dalīties ar savām sajūtām, pārdomām, foto un video stāstiem sociālajos tīklos, lietojot tēmturus #zinatniekunakts2022 #fizmati

Dalīties