Jau ceturto gadu talantīgākajam Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) bakalaura studiju programmas “Fizika” absolventam tiek piešķirta Kaspara Ērgļa piemiņas stipendija. Sadarbībā ar LU fondu to šogad saņēmusi dabaszinātņu bakalaura grāda fizikā ieguvēja Kitija Alise Štucere.

Pēc LU FMOF iniciatīvas piemiņas stipendija tika izveidota 2018. gadā, tā godinot izcilo pētnieku, FMOF absolventu, fizikas doktoru Kasparu Ērgli (1976-2018). Ar LU fonda administratīvu atbalstu stipendijas fondu pilnībā nodrošina Kaspara Ērgļa kolēģu, draugu, radinieku un domubiedru ziedojumi. Vienreizēja stipendija 300 EUR apmērā tiks piešķirta ik gadu, vismaz 10 gadus pēc kārtas, vienam LU FMOF bakalaura programmas “Fizika” absolventam par izcilākā eksperimentālā noslēguma darba izstrādi.

Stipendijas žūrijas komisijas sastāvā šajā akadēmiskajā gadā bija asociētais profesors, Dr.sc.ing. Andris Guļāns, docents, Dr.phys. Ivars Driķis, LU Cietvielu fizikas institūta vadošais pētnieks, Dr.phys. Dmitrijs Bočarovs, LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta vadošais pētnieks, Dr. phys. Jānis Alnis.

Komentējot žūrijas vērtējumu, komisijas priekšsēdētājs, asociētais profesors, vadošais pētnieks Andris Guļāns stāsta, ka Kitija Alise ir strādājusi 2 gadu garumā, un šajā laikā ir apguvusi vairākas eksperimentālas iekārtas. Viņas sistemātiskais darbs ir rezultējies trīs publikācijās par karbēnu-metāla-amīnu kompleksu īpašībām. Viena no šiem rakstiem ir publicēts konferenču materiālos un divi - labos Amerikas Ķimijas biedrības žurnālos. Šīs publikācijas, protams, ir komandas darba rezultāts, taču ir jāatzīmē, ka Kitija ir devusi būtisku ieguldījumu to tapšanā, un šāds veikums bakalaura studenta izpildījumā ir iespaidīgs. Pašā bakalaura darbā "Karbēnu-metāla-amīnu atvasinājumu emisijas īpašību pētījumi plānās kārtiņās dažādās temperatūrās" ir uzsvērta saistība tikai ar vienu no šiem rakstiem, taču visi trīs ir tematiski saistīti un ir daļa no LZP FLPP finansētā projekta (lzp-2019/1-0231).

Vēlos izcelt, ka jau ceturto gadu pēc kārtas labākā eksperimentālā darba īstenotāja un K. Ērgļa piemiņas stipendijas laureāte ir sieviete. Tas atkārtoti apliecina, ka studentēm fizikā ir tikpat labas iespējas kā studentiem, un es ceru, ka Kitijas piemērs pamudinās arvien vairāk meitenes lemt par labu dabaszinātņu studijām.

 

Kitija Alise Štucere fizikas studijas LU FMOF uzsāka 2019. gadā. Paralēli studijām aktīvi darbojusies FMOF Studentu pašpārvaldē. Piedāvājam iepazīt tuvāk jauno pētnieci un stipendijas ieguvēju.

Kā nolēmi studēt fizmatos? Vai turpināsi studijas maģistrantūrā?

Visus skolas gadus biju pārliecināta, ka mans studiju ceļš ies tieši eksaktajā virzienā, jo ļoti patika rēķināt un apskatīt problēmas no vairākiem skatu punktiem. Sākoties ķīmijas un fizikas stundām, pārliecība tikai nostiprinājās, taču nebiju droša, studēt fiziku vai ķīmiju. Izvēlējos fiziku, jo tas tomēr ir pamatu pamats. Jā, plānoju turpināt studijas maģistrantūrā, lai turpinātu paplašināt savu redzesloku un nostiprinātu jau esošās zināšanas.

Ko Tev nozīmē šīs stipendijas iegūšana?

Šīs stipendijas iegūšana man apliecina, ka laiks, kas pavadīts studijās, rakstot bakalaura darbu un gatavojoties to aizstāvēt, ir ticis novērtēts.

Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Ja rūpes par saviem mājdzīvniekiem un garšīgu kūku cepšanu var pieskaitīt pie talanta, tad noteikti tas. :) Par nozīmīgāko sasniegumu šobrīd uzskatu bakalaura grāda iegūšanu par spīti pandēmijas gadiem, kuri noteikti bija ļoti izaicinoši visos iespējamos aspektos. Pati arī novērtēju vidusskolā iegūto godalgoto vietu ķīmijas olimpiādē.

Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Pagaidām ļoti uzrunā tieši vielu izpēte, kā arī izprast, kā dažādi parametri ietekmē vielu īpašības, taču neizslēdzu iespēju, ka ar laiku varētu arī pievērsties kādām citām tēmām. Vispār daudz labprātāk darbojos eksperimentāli, nekā tīri teorētiski.

Par kādu tēmu izstrādāji savu bakalaura darbu?

Mana bakalaura tēma ir "Karbēnu-metāla-amīnu atvasinājumu emisijas īpašību pētījumi plānās kārtiņās dažādās temperatūrās". Tā ietvaros veicu pētījumus divām vielām, kuru emisijā tiek iesaistīta termiski aktivētā aizkavētā fluorescence. Izmantojot šāda veida emiterus, iespējams risināt līdzšinējās organisko gaismu emitējošo diožu problēmas - maza efektivitāte un dārgas izmaksas.


Pirmo Kaspara Ērgļa piemiņas stipendiju saņēma LU Fizikas institūta zinātniskā asistente, Antra Gaile, 2020. gadā stipendiju saņēma LU FMOF Lāzeru centra zinātniskā asistente, Dace Osīte, 2021. gadā stipendiju saņēma LU Cietvielu fizikas institūta inženiere Agnese Spustaka.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un astronomijas un matemātikas zinātnes nozarēs.

 

Dalīties