LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas (ORZN) pētnieki aicina interesentus pieteikties pētījumā, kas izvērtē redzes vingrinājumu ietekmi uz redzes funkcijām.

Lai mazinātu redzes nogurumu un veicinātu pareizu redzes lietošanu ikdienā ir nepieciešams apgūt un praktizēt dažādas redzes atpūtināšanas metodes un vingrinājumus. Vairākos iepriekš veiktos pētījumos, to skaitā arī ORZN veiktajā priekšizpētes pētījumā ir noskaidrots, ka relaksējošie redzes vingrinājumi samazina personas sūdzības pēc ilgstošas viedo ierīču izmantošanas. Šobrīd ORZN pētnieki vēlas iet vēl tālāk un saprast, vai mainās arī redzes funkciju parametri šādu vingrinājumu ietekmē, kas līdz šim pasaulē nav pētīts. Tādēļ ORZN pētnieki turpina inovatīvu redzes vingrinājumu metožu un iekārtu izstrādi, kur nodaļas pētnieki aktīvi piedalās tā darbības algoritmu izveidē un precizēšanā.  

Visiem pētījuma dalībniekiem ir iespēja saņemt ne tikai pilnu redzes funkciju pārbaudi un konsultācijas pie kvalificētiem optometristiem, bet arī papildu ir iespēja novērtēt acu kustību un akomodācijas (acs spēja pielāgoties dažādiem skatīšanās attālumiem) darbības precizitāti un veiklību, izmantojot jaunākās pētniecības iekārtas. 

Piedaloties pētījumā, kur 2 mēnešus dalībniekam būs jāveic speciāli redzi relaksējošie vingrinājumi, varēs uzzināt vairāk par savu redzi un uzzināt, kā mazināt redzes slodzes radītās sūdzības. 

Ja izjūti sūdzības (acu un vispārējo nogurumu, pastiprinātu asarošanu vai sausuma sajūtu, acu apsārtumu, galvassāpes u.c.), strādājot pie datora, piesakies dalībai pētījumā: https://ej.uz/redzespetijumi  

Pētījums notiek projekta “Līgumpētījums par profilaktiskas acu muskulatūras vingrināšanas un nostiprināšanas ierīces pielietojamības metodoloģijas izstrādi”, kas tiek realizēts lielākā ERAF projektā “Jaunas profilaktiskas acu muskulatūras vingrināšanas un nostiprināšanas ierīces EYE ROLL un tās pielietojamības metodoloģijas izstrāde un izpēte”. 

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti 

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un astronomijas un matemātikas zinātnes nozarēs. 

Dalīties