11. janvārī Latvijas Universitātes Redzes zinātnes doktorantūras skolā uzstāsies LU Cietvielu Fizikas Institūta Redzes uztveres laboratorijas vadošais pētnieks Varis Karitāns, informējot par pētnieciskajām aktivitātēm aberometrijā jeb viļņu frontes kropļojumu analīzē.

Skaitļošanas optikā pēdējos gados arvien vairāk izplatīta kļūst viļņu frontes atgūšana no intensitātes mērījumiem (angliski – phase retrieval), un pēdējo gadu laikā šajā pētniecības laukā īstenoti vairāki projekti. Īpaši populāri kļuvuši iteratīvi skaitļošanas algoritmi, kas viļņu fronti atgūst no kodētām difrakcijas ainām. Šie algoritmi ir viegli ieviešami optiskās sistēmās, spēj atgūt fāzi no ļoti retinātiem datiem, tie labi strādā, kad signāla/trokšņa attiecība ir zema, bet tiem piemīt trūkums, proti, to izpildes laiks ir garš. Izpildes laiku iespējams saīsināt gan programmatūras līmenī, gan ierīču līmenī.

Doktorantūras skolas lekcijā tiks izklāstītas aktivitātes, kas tiek veiktas, iteratīvus algoritmus ieviešot iegultās sistēmās. Ieviešot šos algoritmus iegultās sistēmās, algoritmu izpildes laiku iespējams būtiski saīsināt. Šie pētījumi tiek veikti, izmantojot LU Fonda un Mikrotīkla atbalstu, un reizē tie ir arī pamats tālākiem pētījumiem, kā viļņu fronte rekonstruējama, izmantojot mikrolēcas ar absorbējošām sienām.

Doktorantūras skolas nodarbība notiks attālināti 2022.gada 11. janvārī, plkst.16:30 ZOOM platformā.

Iespēja pieslēgties tiešsaistē ZOOM vidē:

lu-lv.zoom.us/j/93577803788

Meeting ID: 935 7780 3788

Passcode: 765364

 

Dalīties