Lekcija "Ievads matemātikā fiziķiem" Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Augstākās izglītības kvalitātes aģentūra (AIKA) piešķīrusi licenci jaunveidotajai kopīgajai Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) un Daugavpils Universitātes (DU) akadēmiskajai maģistra studiju programmai “Fizika”. Tā ir specializācijās balstīta studiju programma, kas sniedz iespēju pieredzēju mācībspēku, aktīvu zinātnieku iegūt starpdisciplināru fizikas izglītību latviešu vai angļu valodā.

Studiju programmas mērķis ir sagatavot augsti kvalificētus un starptautiski konkurētspējīgus maģistra līmeņa fizikas speciālistus darba tirgum, nodrošinot iespēju studiju laikā specializēties Latvijai raksturīgās fizikas apakšnozarēs ar augstu pētniecisko un inovāciju potenciālu un stimulējot starpnozaru kompetences apguvi.

Programma sniedz iespēju specializēties cietvielu un materiālu fizikā, nepārtrauktās vides fizikā, teorētiskajā fizikā, atomu molekulu un optiskajā fizikā un tehnoloģiju fizikā. Studiju programmas absolventi iegūs dabaszinātņu maģistra grādu fizikā un pēc studijām varēs turpināt akadēmisko izaugsmi doktorantūrā  Latvijā vai ārvalstīs vai rast darba iespējas augsto tehnoloģiju uzņēmumos un pētniecības iestādēs.

Jaunās studiju programmas direktors ir LU FMOF dekāns un asociētais profesors Sandris Lācis. Tās īstenošanā iesaistīti pieredzējuši DU un LU FMOF mācībspēki, no kuriem lielākā daļa aktīvi strādā pētniecībā LU FMOF vai saistītos LU zinātniskajos institūots.

Uzņemšana jaunajā studiju programmā gan budžeta, gan maksas studiju vietās norisināsies 2022. gada rudenī. Aktuālajai informācijai par uzņemšanu studiju programmās Latvijas Universitātē iespējams sekot vietnē www.gribustudet.lv un www.fmof.lu.lv

Studiju programma tapusi projekta “Starptautiski konkurētspējīgu un Latvijas tautsaimniecības attīstību veicinošu studiju programmu izveide Latvijas Universitātē” (projekta Nr.8.2.1.0/18/A/015) ietvaros. Projektā piedalās astoņas Latvijas Universitātes fakultātes un tiek izstrādātas septiņpadsmit jaunas studiju programmas. Projekta sadarbības partneri ir Daugavpils Universitāte, Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes tehnoloģiju institūts, Rīgas Tehniskā universitāte, Latvijas Mākslas akadēmija, Tartu Universitāte. Visu jauno studiju programmu izstrādi, to licencēšanu, aprobēšanu un akreditāciju iecerēts paveikt līdz 2023. gada novembrim.


Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un astronomijas un matemātikas zinātnes nozarēs.

Dalīties