Otrdien, 5.oktobrī, Pasaules skolotāju dienā, Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē-Gunēna (Aurélie Royet-Gounin) pasniedza Akadēmiskā Palmas Zara kavaliera ordeni (L’ordre des Palmes académiques) trim izciliem Latvijas izglītības darbiniekiem, to skaitā LU FMOF profesoram un vadošajam pētniekam, fiziķim Andrejam Cēberam.

Paziņojumā par ordeņa piešķiršanu LU FMOF profesoram Andrejam Cēberam minēts, ka Akadēmiskā Palmas Zara ordeņa kavaliera titulu pieredzējušais fiziķis saņem par savas karjeras laikā paveikto zinātnē, par veiksmīgas zinātniskās sadarbības veicināšanu Latvijas un Francijas starpā, daudzu gadu garumā Latvijas Universitātes zinātniekiem sadarbojoties ar kolēģiem no prestižām augstskolām Francijā, kā arī par franču valodas popularizēšanu Latvijā.

Francijas Akadēmiskais Palmas Zara ordenis ir viens no prestižākajiem un vecākajiem civilajiem apbalvojumiem Francijā. To izveidojis Napoleons I 1808.gadā, lai godinātu par izcilību un īpašiem nopelniem franču valodas un kultūras popularizēšanā pasaulē. Sākotnēji ordenis ticis piešķirts tikai universitāšu darbiniekiem, taču kopš 1866.gada to piešķir arī par augstiem sasniegumiem cita līmeņa izglītībā. Akadēmiskā Palmas zara ordenis var tikt piešķirts arī ārzemniekiem un ārzemēs dzīvojošiem Francijas pilsoņiem, kas sekmējuši franču kultūras izplatību pasaulē. Ordenim ir kavaliera, virsnieka un komandiera pakāpes, no kurām tieši trīs latviešu izglītības darbiniekiem piešķirtā ordeņa kavaliera pakāpe godā par visapjomīgāko ieguldījumu - to piešķir par vairāk nekā 10 gadu ieguldījumu. Ordeni piešķir Francijas Izglītības ministrija, kas ordeņa pasniegšanu Latvijā deleģējusi Francijas vēstniecībai Latvijā.


 

Akadēmiskā Palmas Zara ordeni profesoram Andrejam Cēberam pasniedza Francijas vēstniece Latvijā Aurēlija Ruajē-Gunēna. Pasniegšanas ceremonija norisinājās 5. oktobrī svinīgas pieņemšanas laikā Francijas vēstniecībā Latvijā. Savā uzrunā vēstniece prominento fiziķi, Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes profesoru un Latvijas Zinātņu akadēmijas un Eiropas Akadēmijas (Academia Europea) locekli Andreju Cēberu dēvēja par vienu no Francijas un Latvijas zinātniskās sadarbības pīlāriem.

Savas karjeras laikā esat īstenojis vairākus Eiropas mērogā nozīmīgus ar Franciju saistītus projektus, to skaitā vēl šogad Francijas – Latvijas sadarbības projektu Hubert Curien partnerības programmā “Osmoze” zinātnieku mobilitātes veicināšanai. Esat arī devis neizmērāmu ieguldījumu Latvijas Universitātes sadarbības veicināšanā ar Pjēra un Marija Kirī Universitāti (Université Pierre-et-Marie-Curie, UPMC) un Parīzes Didro Universitāti (Université Paris Diderot), kur vairākkārt esat viesojies kā viesprofesors, tādējādi dodot savu ieguldījumu ne tikai latviešu, bet arī franču jaunās zinātnieku paaudzes izglītošanā. Esam ļoti pateicīgi par jūsu nozīmīgo devumu vienā no senākajām un plaukstošākajām Latvijas un Francijas sadarbības jomā - zinātniskajā sadarbībā. Cita starpā, zinātniskā sadarbība, kā viena no nozīmīgākajām sadarbības jomām, iekļauta arī  Latvijas un Francijas rīcības plānā sadarbībai izglītībā un zinātnē 2020-2025. gadam, kas abu valstu starpā parakstīts Francijas prezidenta vizītes laikā Rīgā 2020. gada septembrī. Pateicoties jūsu ieguldījumam, sadarbība Francijas un Latvijas pētnieku starpā turpina nostiprināties, un, redzot jaunos zinātniekus, studentus, kas seko jūsu pēdās, tai paredzama daudzsološa nākotne,” tā pasniedzot Akadēmiskā Palmas Zara ordeni Andrejam Cēberam izteicās Ruajē-Gunēna.

Akadēmiskā Palmas Zara ordeņa kavaliera pakāpi saņemot, profesors Andrejs Cēbers atzina, ka ir gandarīts un pateicīgs par iespēju savas zinātnieka karjeras laikā nodarboties ar pētniecību vairākās Francijas universitātēs un fakts, ka arī Francija novērtējusi zinātnieka ilggadējo darbu un ieguldījumu, vairo šo gandarījumu par paveikto. “Akadēmiskā Palmas Zara ordeņa kavaliera godu es vēlos dalīt ar sešiem saviem studentiem, no kuriem pieci jau promocijas darbus aizstāvējuši un doktora diplomu ieguvuši kādā no Francijas augstskolām, bet sestais tieši šobrīd strādā pie pētījuma un gatavojas aizstāvēšanai. Pieci no šiem studentiem nodarbojas ar zinātni Latvijas Universitātē un veic interesantus un nozīmīgus pētījumus, kāds arī uzņēmies svarīgus administratīvos pienākumus,” tā pateicības runā izteicās Andrejs Cēbers, sakāmo noslēdzot ar pateicību Francijai par šo nozīmīgo ieguldījumu Latvijas izglītībā un par ordeņa piešķiršanu.


 

 


Akadēmiskā Palmas Zara ordeņa kavaliera pakāpi oktobrī saņēma arī divas Rīgas Franču liceja skolotājas Mārīte Alksniņa un Diāna Ķezbere.


Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties

Saistītais saturs

LU PPMF profesore Baiba Martinsone saņem balvu "Gada psihologs 2021"
18.10.2021.

LU PPMF profesore Baiba Martinsone saņem balvu "Gada psihologs 2021"