No janvāra līdz martam, kā ierasts, norisināsies Latvijas Universitātes (LU) 79. starptautiskā zinātniskā konference.

Sākot ar piektdienu,  29. janvāri, 12 dažādas sekciju sēdes dabas zinātņu sekciju blokā konferences apmeklētājiem, jomas interesentiem, piedāvās arī LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte (FMOF).

Šis gads LU ikgadējās konferences vēsturē būs īpašs ne vien ar to, ka teju visas sekciju sēdes notiks attālināti. Nebijis notikums gaidāms arī LU FMOF. LU FMOF dalību konferencē šogad atklās ar FMOF plenārsēdi. Dalība plenārsēdē dos iespēju iepazīt visas piecas fakultātes struktūrvienības un uzzināt par aktuālāko fakultātes zinātniskajā darbībā. Plenārsēdē ar referātu uzstāsies pārstāvji no visām piecām fakultātes struktūrvienībām, bet programma aizsāksies ar viesreferātu.

FMOF plenārsēdē gada laikā paveikto prezentēs arī 2. kursa maģistrantūras studenti Zane Agarelova (ORZN) un Valts Krūmiņš (LC), kas 2019./2020. akad.g. konkursa kārtā saņēma LU FMOF finansiālu atbalstu 1. kursa maģistrantiem pētniecības veikšanai. FMOF plenārsēde notiks pirmdien, 1. februārī, no 10.00 līdz 13.00 attālināti Zoom.

Vēl pirms tam, pašā janvāra noslēgumā, LU 79. starptautiskā zinātniskā konference FMOF iesāksies ar Skaitliskās modelēšanas institūta organizēto sekciju  Matemātiskās metodes pētījumu izcilībai (Vadītājs vadošais pētnieks V. Geža), kas notiks piektdien, 29. janvārī.

Februāra pirmā nedēļa turpināsies ar Fizikas nodaļas konferences programmu. Otrdien, 2. februārī, notiks Lāzeru centra rīkotā sekcijas sēde Atomu, molekulu un optiskā fizika (vadītāji prof. M.Auziņš un prof.R.Ferbers), bet piektdien, 5. februārī, interesanti aicināti uz jaunizveidotās Fizikas izglītības katedras organizēto sekcijas sēdi Fizikas mācīšana augstskolās - praktiķu pieredze (Vadītājas doc. I.Dudareva un zin.asist. I.Cinīte).

Februāra otrajā nedēļā fizikas interesentus pulcēs Magnētisku mīkstu materiālu laboratorijas organizētā sekcijas sēde Magnetic soft matter (vadītājs prof.A.Cēbers)kā arī norisināsies divas LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas organizētas sekciju sēdes –  piektdien, 12. februārī, Cilvēka fizioloģija un uztvere (vadītājs doc. G.Ikaunieks) un svētdien, 14. februārī, LU & LOOA klīniski praktiskā konference (vadītāja prof. G.Krūmiņa). Februāra otrajā pusē, 18. februārī, ar sekciju Matemātiskā statistika (vadītājs prof. J.Valeinis) aizsāksies Matemātikas nodaļas organizētās sekcijas sēdes, mēnesi noslēdzot ar Diferenciālvienādojumi un diferenču vienādojumi (vadītājs prof. Uldis Strautiņš) ceturtdien, 25. februārī.

Martā matemātikas interesentus pulcēs trīs sekciju sēdes, no kurām pirmā, Uz nestriktas loģikas balstītas matemātiskas struktūras: teorētiskie aspekti un pielietojumi (vadītāja prof. Svetlana Asmuss) norisināsies ceturtdien, 4. martā. Nedēļu vēlāk, 12. martā, notiks emeritētā profesora Jāņa Bula vadītā sekcija Diskrētā matemātika, bet LU FMOF konferenci noslēgs ceturtdien, 18. martā,  ar A. Liepas Neklātienes matemātikas skolas vadītājas, lektores Marutas Avotiņas vadīto sekcijas sēdi Modernā elementārā matemātika un matemātikas mācīšana, kas norisināsies.


Reģistrēšanās un sekciju sēžu programmas pieejamas konferences tīmekļa vietnē.

Visas sekciju sēdes notiks attālināti. Pieslēgšanās saites tiešsaistes pasākumam Zoom vai Microsoft Teams platformā būs pieejamas konferences tīmekļa vietnē ne mazāk kā divas dienas pirms norises datuma.


FMOF PROGRAMMA

29. janvāris 13.00 Matemātiskās metodes pētījumu izcilībai (V.Geža) Zoom Prioritārās pētniecības tēmas sekcijas sēde

1. februāris 10.00 FMOF plenārsēde (A.Švede) Zoom

2. februāris 14.00 Atomu, molekulu un optiskā fizika (M. Auziņš, R.Ferbers) Zoom

5.februāris 10.00 Fizikas mācīšana augstskolās - praktiķu pieredze (I.Dudareva, I.Cinīte) Zoom

11. februāris 10.50 Magnetic soft matter (A. Cēbers) Zoom, angliski

12. februāris 9.00 Cilvēka fizioloģija un uztvere (G. Ikaunieks) Zoom

14. februāris 10.00 LU un LOOA klīniski praktiskā konference (G.Krūmiņa) Zoom Kopā ar Latvijas Optometristu un optiķu asociāciju

18.februāris 16.30 Matemātiskā statistika (J.Valeinis) Microsoft Teams

25.februāris 16.30 Diferenciālvienādojumi un diferenču vienādojumi (U.Strautiņš) Microsoft Teams

4.marts 16.30 Uz nestriktas loģikas balstītas matemātiskās struktūras: teorētiskie aspekti un pielietojumi (S.Asmuss) Microsoft Teams

11.marts 16.30 Diskrētā matemātika (J.Buls) Microsoft Teams

18. marts 16.30  Modernā elementārā amatemātika un matemātikas mācīšana (M. Avotiņa) Zoom

 


Par LU konferenci

2021. gadā LU konference norisināsies jau 79. reizi. Tā ir kļuvusi par neatņemamu LU zinātniskās dzīves sastāvdaļu, kas nes līdzi gandrīz gadsimtu ilgas tradīcijas. Jau ceturto gadu LU ikgadējā konference ir ieguvusi starptautisku mērogu, kļūstot par vietu, kur zinātnes sasniegumi tiek apspriesti gan ar vietējiem uzņēmējiem un dažādu tautsaimniecības nozaru līderiem, gan ar zinātniekiem no dažādām ārvalstu  zinātniskām institūcijām. LU 79. Starptautiskās zinātniskās konferences darbs 2021. gada janvārī–martā tiek organizēts 130 sekciju sēdēs pa zinātņu nozarēm, 12 prioritārām pētniecības tēmām un starpdisciplināri.

Trešdien 10. februārī plkst. 12.00 tradicionāli konferenci ievadīs akadēmiskā plenārsēde ar LU goda biedra, Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieka ar atbildību par ekonomiku, kas strādā cilvēku labā Valda Dombrovska referātu "Eiropas un Latvijas ekonomiskās attīstības perspektīvas Covid-19 pēckrīzes periodā un Eiropas finansējuma sniegtās iespējas". Plenārsēdi tiešraidē vērot varēs  LU tīmekļvietnē un LU Facebook lapā.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai fizikas un astronomijas un matemātikas zinātņu nozarēs.

 

 

Dalīties

Saistītais saturs

FMOF noslēgusies LU 79. starptautiskā zinātniskā konference
30.03.2021.

FMOF noslēgusies LU 79. starptautiskā zinātniskā konference