Sestdien, 16. janvārī, no plkst. 10.00 Zoom un Youtube tiešraidē notiks Jauno fiziķu skolas 2021. gada pirmā nodarbība “Top modelis” par matemātiskajiem modeļiem un metodēm, kā pētīt sarežģītu fiziku, izmantojot datoru resursus. Pieteikšanās nodarbībai līdz 14. janvārim.

Janvāra Jauno fiziķu skolas nodarbībā apskatīs mūsdienu fizikas svarīgu sadaļu, kuru skolas fizikas kursā neaplūko gandrīz nemaz – matemātiskos modeļus un metodes, kā pētīt sarežģītu fiziku, izmantojot datoru resursus.

Skolā fizika tiek aplūkota kā matemātiski precīza zinātne – visiem uzdevumiem ir precīzi atrodami atrisinājumi. Praktiskās fizikas lauciņā bieži vienādojumi kļūst tik sarežģīti, ka tos uz papīra atrisināt ir ja ne neiespējami, tad vismaz nepraktiski. Tāpēc pēdējās desmitgadēs ļoti attīstījusies ir pētniecība ar t.s. matemātiskajiem modeļiem, kas izmanto tuvinātas aprēķinu metodes un datorā iegūst rezultātus, kas tuvu, bet ne pilnīgi precīzi apraksta realitāti. Īpaši bieži izmantota šī metode ir situācijās, kur veikt eksperimentus ir tehniski sarežģīti.

Jauno fiziķu skolas lekcijās dalībnieki gūs pirmo ieskatu tajā, kādas idejas stāv pamatā iespējām tuvināt sarežģītus vienādojumus, kā arī kuras ir tās nozares, kur šādu pieeju inženieri izmanto savā ikdienas darbā. Tiks runāts arī par to, kā datoru izmantot par ļoti jaudīgu pētniecības instrumentu gadījuma procesu pētniecībā un demonstrēs to, kā dators var simulēt, piemēram, gāzi traukā.

Praktiskajā darbā dalībniekiem būs iespēja pašiem iemēģināt savu roku skaitliskajā modelēšanā, salīdzinot trīs pirms tam pašu iegūtus rezultātus – skaitliski iegūto, teorētisko un eksperimentālo.

Janvāra nodarbības noslēgumā jautājumu-atbilžu sesijas viesis būs Vadims Geža – LU Skaitliskās Modelēšanas institūta vadošais pētnieks un zinātniskā jaunuzņēmuma (start-up) CENOS līdzdibinātājs. Vadimam ir pieredze arī ārzemēs – savā karjerā darbojies arī, piemēram, Vācijā, Hanoverē. Vadims Geža ir īstais cilvēks jautājumiem gan par industriālo fiziku un tās ikdienu, gan arī par uzņēmējdarbību, kas saistīta ar eksakto jomu.

Pieteikšanās nodarbībai, aizpildot anketu https://ej.uz/top_modelis, līdz 14. janvāra 18.00


11. sezonas pavasara cēliena turpinājumā Jauno fiziķu skola ar jaunajiem fizikas entuziastiem tiksies vēl četrās nodarbībās un aplūkos sekojošas tēmas:

  • 13. februāris – mērvienības
  • 6. marts – biofizika
  • 10. aprīlis – enerģija
  • 15. maijs – elementārdaļiņas

Aktuālāko informāciju par gaidāmajām nodarbībām atradīsi www.jfs.lu.lv un facebook.com/jfskola.


2020. gada attālināto nodarbību visas lekcijas un Q&A sesijas var atkārtoti noskatīties JFS YouTube kanālā.


Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Par Jauno fiziķu skolu.

Jauno Fiziķu skola ir bezmaksas nodarbības vidusskolēniem, kas norisinās reizi mēnesī Latvijas Universitātes Fizikas un Matemātikas fakultātē, dodot iespēju gan iepazīt fizikas teorētisko pusi, gan piedalīties eksperimentos, gan arī populārzinātniskā veidā padziļinot zināšanas par dažādām ar fiziku saistītām tēmām.

Dalīties