LU FMOF Fizikas nodaļas vadītājs Guntars Kitenbergs prezentē doktorantiem pieejamās atbalsta iespējas.

Turpinot tradīciju, piektdienas, 27. novembra, pēcpusdienā norisinājās jau ceturtais doktorantu - doktoru neformāli informatīvais seminārs “Do-do”, kurā aicināti piedalīties visi Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) doktorantūras studenti ar mērķi dalīties pieredzē un pārrunāt, ko nozīmē būt doktorantūras studentam, kas no studenta tiek sagaidīts un kādas ir iespējas.

Laikā, kad pasauli pārņēmis vīruss, no kura vienīgais glābiņš pagaidām ir sociālā distancēšanās, arvien svarīgāk ir nezaudēt kopības sajūtu un apzināties, ka esi daļa no kaut kā lielāka, ka esi piederīgs. Apvienojumā ar vērtīgu zināšanu ieguvi, radīt šo kopības sajūtu FMOF doktorantiem bija arī šī gada “Do-Do” semināra organizatoru - FMOF doktorantūras studentu Ludmilas Belogrudovas un Austra Akmentiņa mērķis.

Šogad pasākums norisinājās tiešsaistē Zoom platformā, programmā piedāvājot pārrunāt gan ar doktorantūras studijām saistītus organizatoriskos jautājumus, gan arī uzklausīt bijušo doktorantu pieredzes stāstus. Neformālajai daļai organizatori bija sarūpējuši aizraujošas aktivitātes un interesantas balvas. Semināra dalībniekiem tika nodrošināta arī iespēja saņemt kurjera piegādātu cienastu - picu un dzērienu, ko, vienlaikus, kopā un katram atsevišķi baudīt semināra laikā. Dalībnieku vidū bija arī divi jaunuzņemtie doktoranti no ārzemēm, tāpēc pasākums norisinājās angļu valodā.

Pasākuma formālākajā daļā par organizatoriskiem jautājumiem un doktora studiju programmas prasībām stāstīja programmas direktors prof. Mārcis Auziņš. Pastāstījis par eksāmeniem, kurus nāksies kārtot doktorantūras laikā, profesors vēlreiz uzsvēra, ka doktoranta galvenais uzdevums ir nodarboties ar zinātnisko pētniecību sadarbībā ar darba zinātnisko vadītāju. Darba vadītājs ir jaunā zinātnieka galvenais padomdevējs ceļā uz promocijas darba aizstāvēšanu.

Semināra turpinājumā Fizikas nodaļas vadītājs Guntars Kitenbergs stāstīja par LU FMOF piedāvāto atbalstu doktorantiem, kā arī iepazīstināja ar izmaiņām, kuras nākotnē varētu skart doktora līmeņa studiju organizāciju Latvijā.

Semināra formālajai daļai noslēdzoties, pieredzē dalījās četri doktorantūras studijas nesen beiguši pētnieki. Larss Frederiks Veiss (Lars-Frederik Weiss) semināram pieslēdzās no Vācijas, lai pastāstītu  par doktorantūras studijām Hanoveres Leibnica Universitātes (Leibniz Universität Hannover) Matemātikas un fizikas didaktikas institūtā. Stāstījumu turpināja kolēģis Dirks Brokmans-Benzens (Dirk Brockmann-Behnsen) rādot piemēru, kā doktorantūras studijām nav vecuma ierobežojuma un doktora grādu var iegūt arī 50 gadu vecumā. Elektrodinamikas un nepārtrauktas vides mehānikas katedras vadītāja, fizikas doktore Tija Sīle pastāstīja par to, kā izvēlēties piemērotas sarežģītības pētāmo problēmu, kā arī dalījās ar padomiem, kas var palīdzēt sevi motivēt doktora disertācijas rakstīšanai. Noslēgumā no Amerikas Savienotajām Valstīm virtuālajam semināram pieslēdzās fizikas dokotrs Jānis Šmits, kurš stāstīja par savu pieredzi doktorantūras studiju ietvaros dodoties apmaiņā uz Ņūmeksikas Universitāti (University of New Mexico). Tieši tur jaunais fiziķis turpina strādāt arī šobrīd.

Pasākuma neformālajā daļā dalībnieki grupās veidoja iedomāto doktorantu portretus un tos prezentēja. Noslēgumā humora devu semināram piešķīra dažādi organizatoru sagatavoti viktorīnas jautājumi.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un astronomijas un matemātikas nozarē.

Dalīties