Jūlija beigās norisinājās Eiropas Fizikas olimpiāde (EuPho), kas, sakarā ar starptautiski izsludināto pandēmiju, šogad notika tiešsaistē. Latviju olimpiādē Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) pētnieka un lektora Jāņa Cīmura vadībā pārstāvēja pieci jaunie fiziķi, no kuriem visi ieguva godalgotas vietas: divi -  sudraba medaļas, divi – bronzas, bet viens atzinību.

Sakarā ar vispasaules pandēmiju, liela daļa skolas vecuma dalībniekiem paredzētas augsta līmeņa sacensības (olimpiādes) fizikā, tajā skaitā Starptautiskā fizikas olimpiāde un Āzijas Fizikas olimpiāde, tika atceltas. Tādējādi ­­­­EuPho 2020. gadā bija pasaulē augstākā līmeņa sacensības skolas vecuma fizikas entuziastiem.

Šogad EuPho norisinājās no 20. līdz 26. jūlijam. Olimpiādē piedalījās 260 dalībnieki no 53 valstīm  - 28 Eiropas valstīm un 25 valstīm ārpus Eiropas. Olimpiādes norise tika plānota tā, lai būtu iespējams ievērot katrā valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus. Latvijā skolēni uzdevumus risināja LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā Torņakalnā.

Uzdevumu risināšana notika divas dienas - 20. un 21. jūlijā. Pirmajā dienā skolēni risināja teorētiskos uzdevumus, bet otrajā dienā – eksperimentālo daļu. EuPho uzdevumi līdzinās īstam pētījumam – dalībniekiem tiek dots īss uzveduma teksts un iespējas izcelties ar radošu risinājumu ir ļoti plašas. 2020. gada olimpiādes teorijas uzdevumos jaunie fiziķi pētīja kustīgas spoles radīto elektrisko lauku cilpā, iespēju paātrināt ļoti masīvu objektu ar vienkāršu konstrukciju, kā arī meklēja iemeslus, kāpēc kaķiem tumsā spīd acis. Eksperimentālo uzdevumu risināšanas daļu pielāgojot olimpiādes norisei attālināti, reāls eksperiments tika aizstāts ar datorsimulāciju - datorprogrammā dalībnieki ievadīja eksperimenta parametrus un programma uzrādīja mērījuma rezultātu. Šādu pieeju dalībnieki izmantoja, lai vienā no eksperimentālās daļas uzdevumiem atkārtotu Rezerforda eksperimentu, kur nezināms lādiņš tiek apstarots ar elektronu kūli, bet otrā eksperimentā noteiktu, kas atrodas kastē, ja kasti krata ar zināmu paātrinājumu.

Olimpiādes uzdevumu risinājumus attālināti laboja starptautiska komanda, kas labošanai vēltīja trīs dienas. Lai pēc iespējas nodrošinātu, ka visas skolēna radošā risinājuma nianses tiek pamanītas, katru uzdevumu laboja divi neatkarīgi vērtētāji no divām dažādām valstīm. Ja saņēmis rezultātu dalībnieks uzskatīja, ka viņa risinājumā kāda nianse nav tikusi uztverta, 25. jūlijā bija iespēja iesniegt apelāciju un pēc atkārtotas izvērtēšanas saņemt nopelnītos punktus. Darbu labošanā no Latvijas piedalījās pagājušā gada laureāts Jānis Hūns un LU FMOF profesors Vjačeslavs Kasčejevs.

EuPho 2020. gada laureātus nosauca noslēguma ceremonijā, kas notika 26. jūlijā. LU FMOF lektora Jāņa Cīmura vadītā Latvijas komanda šogad izcīnīja piecas godalgas: Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolēns Rolands Lopatko un 12. klases skolēns Ričards Kristers Knipšis saņēma sudraba medaļas, 11. klases skolēns Edgars Vītiņš un 12. klases skolēns Jānis Pudāns nopelnīja bronzas medaļas, bet 11. klases skolēns Viesturs Spūlis ieguva atzinību.

Vairāk par olimpiādi lasi un 2020. gada uzdevumu risinājumus angļu valodā meklē EuPho tīmekļa vietnē.

Šī gada un iepriekšējo gadu uzdevumus latviešu valodā, kā arī Latvijas izlases rezultātus gan Eiropas, gan Starptautiskajās fizikas olimpiādēs atradīsi Latvijas starptautisko olimpiāžu tīmekļa vietnē.

Par Eiropas Fizikas olimpiādi

Eiropas Fizikas olimpiāde ir starptautisks konkurss vidusskolēniem, kas šogad notika ceturto reizi. Tradicionāli tiek organizētas arī tādas starptautiskas sacensības kā Pasaules Fizikas olimpiāde, Āzijas Fizikas olimpiāde un Dienvidamerikas Fizikas olimpiāde.  Olimpiādes laikā vidusskolēni sacenšas ar savām zināšanām un attapību, risinot īsus un radošus fizikas uzdevumus, kas izveidoti, lai pēc iespējas atbilstu problēmsituācijām, ar kurām zinātnieki saskaras īstā pētnieciskā darbā. Sacensības sadalītas divās daļās - eksperimentālajā un teorētiskajā daļā.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, tajā skaitā medicīniskās fizikas apakšnozarē.

 

 

Dalīties