Neparastā, attālinātā formātā šogad notika arī Latvijas 45. Atklātas fizikas olimpiādes (LAFO) apbalvošana. Tā vietā, lai pulcētos kādā svinīgā apbalvošanas ceremonijā, šogad LAFO organizatori balvas piegādāja skolēniem uz to izglītības iestādēm. 

2020. gada Latvijas 45. atklātās fizikas olimpiādē, kas norisinājās 16. februārī, piedalījās 219 skolēni  9., 10. 11. un 12. klašu grupās. Balvas saņēma tas 31 olimpiādes dalībnieks, kas bija saņēmis 1., 2. vai 3. vietai, kā arī “atzinībai” atbilstošu punktu skaitu.

9. klašu grupā tie bija 11 skolēni no Rīgas, Daugavpils, Aizkraukles un Vārkavas. Ar augstāko rezultātu izcēlās Ivars Kraulis no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas.

10. klašu grupā balvas saņēma septiņi skolēni no Rēzeknes un Rīgas. Ar augstāko punktu skaitu lepoties var Juris Siliņš no Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas.

11. klašu grupā apbalvoti tika seši skolēni no Rīgas skolām. Augstāko punktu skaitu saņēma Rolands Lopatko no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas.

12. klašu grupā - septiņi rīdzinieki. Rezultatīvākais izrādījās Ričards Kristers Knipše no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas.

Olimpiādes dalībnieku vidū visplašāk pārstāvēti šogad bija desmitklasnieki, kas sacentās 80 skolēnu konkurencē. 9. klašu grupā olimpiādē piedalījās 52 dalībnieki, 11. un 12. klašu grupās, attiecīgi, 46 un 41.

Balvas laureātiem bija sagādājuši atbalstītāji, SIA Groglass, LU Cietvielu fizikas institūts un LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte.

Olimpiādes dalībniekam, kurš bija saņēmis visaugstāko punktu skaitu, tika piešķirta specbalva no Latvenergo. Šo balvu 2020. gadā nopelnīja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 11. klases skolnieks Rolands Lopatko.

Pilna rezultātu tabula pieejama šeit.

Ar fotogrāfijām no attālinātas apbalvošanas padalījās 10. klašu grupas 1. vietas ieguvējs Juris Siliņš no Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas, Aizkraukles novada vidusskolas 9. klases skolnieks Kristaps Jukša un Vārkavas vidusskolas skolēns Ernests Lazdāns, kurš ieguva atzinību 9. klašu grupā, bet pats mācās tikai 8. klasē. Balvas saņēmējs piebilst: Olimpiāde bija pagrūta, bet ja domā loģiski, atbildi var atrast.

45. LAFO uzdevumi pieejami šeit.

Par Latvijas Atklāto fizikas olimpiādi

Latvijas 45. atklātā fizikas olimpiāde, kā ierasts, arī 2020. gadā norisinājās trīs Latvijas lielākajās pilsētās vienlaikus.  Rīgā fizikas entuziasti pulcējās LU Zinātņu mājā, Daugavpilī dalībniekus uzņēma Daugavpils Centra vidusskola, bet Liepājā – Liepājas Valsts 1. ģimnāzija.

Olimpiādē piedalīties aicināti tika 9. – 12. klašu skolēni no visas Latvijas, kas, neatkarīgi no atzīmēm un panākumiem citās olimpiādēs, sacenšas nestandarta uzdevumu risināšanā un eksperimentu veikšanā. Šajā olimpiādē skolēni var iztikt arī bez formulu iekalšanas — risināšanas laikā atļauts izmantot jebkuru izziņas literatūru, izņemot uzdevumu krājumus ar atrisinājumiem.

Dalīties

Saistītais saturs

Apbalvoti Latvijas 46. atklātās fizikas olimpiādes laureāti
10.05.2021.

Apbalvoti Latvijas 46. atklātās fizikas olimpiādes laureāti