Neskatoties uz maijā joprojām spēkā esošajiem ierobežojumiem, kas, tajā skaitā, paredz pulcēšanās aizliegumu, grandiozi noslēgusies Jauno fiziķu skolas (JFS) 10. sezona. Izaicinoša, izglītojoša un pārsteigumiem bagāta, jubilejas sezona pierādījusi, ka fiziku visai ērti var apgūt arī attālināti.

Jubilejas sezonas noslēgumā topošos fiziķus uzrunāja teju visa JFS komanda, no 9. līdz 15. maijam katru dienu publicējot  video lekciju par kādu aizraujošu un aktuālu ar fiziku saistītu tēmu.

Ģirts Zāģeris stāstīja par filmu fiziku, analizējot,  dažādus pazīstamu filmu fragmentus un mēģinot saprast, cik reāli ir tajos attēlotie procesi. Virgīnija Vītola atbildēja uz jautājumu Kas ir īsts aukstums? , pastāstot par temperatūru un to, cik zemu tā var nokāpt un kā to panākt. Andris Pāvils Stikuts video lekciju sēriju turpināja ar stāstu par to, kā ar datoru palīdzību var sarēķināt dažādas parādības. Antra Gaile savā video lekcijā stāstīja par Arhimēda spēku, bet Aigars Langins matemātiski aprakstīja pandēmiju, ar skaitļiem paskaidrojot kā tieši sociālā distancēšanās var palīdzēt mazināt pandēmijas ietekmi. Turpinājumā Maija Sjomkāne un Malvīne Nelda Strakova skaidroja, kā var zināt, cik vienā molā ir daļiņu, bet video lekciju sēriju noslēdza Valdis Zuters ar kvantu un kodolfizikas palīdzību paskaidrojot, Kāpēc spīd saule? .

Visas video lekcijas var noskatīties JFS Facebook lapā vai Youtube kanālā.

Turpat iespējams noskatīties arī aprīļa attālinātās nodarbības trīs video lekcijas par kvantu fiziku. Tajās LU FMOF fizikas maģistrants Roberts Berķis sniedza ievadu kvantu fizikā, LU FMOF profesors Mārcis Auziņš pastāstīja par kvantu fiziku, ieskatoties vēsturē, bet Andris Locāns par kvantu kriptogrāfiju.

Pie visu lekciju video ierakstiem komentāru sadaļā klausītāji var rakstīt jautājumus par konkrēto tēmu. Uz tiem atbildes turpat komentāru sadaļā sniegs JFS pārstāvji.

JFS jubilejas sezonas nodarbībās klātienē apskatītas septiņas tēmas: elektromagnētisms, klimata fizika, rotācijas fizika, astrofizika, elektronika, skaņu fizika, materiālu fizika. Aprīļa nodarbībā trīs video lekcijās stāstīts pa kvantu fiziku, bet maijā sezonu noslēdza septiņu video lekciju sēriju par tēmām Filmu fizika, Kas ir aukstums?, Pasaules aprakstīšana ar metamajiem kauliņiem, Arhimēda spēks, Pandēmijas prognozēšana, Kā var zināt, cik daļiņu ir vienā molā?, Kāpēc spīd saule?.

Noskaidroti arī jubilejas sezonas Skolu kausa laureāti. 20 komandu konkurencē 3. vietā ar 283 ranga punktiem palika pagājuša gada čempioni - Karaliskā Gvarde. 2. vietu ar 323 punktiem izcīnīja komanda Cikliskie Pingvīni, bet čempiona titulu un 326 punktiem šogad var lepoties komanda Fizmātiķi. Skolu kausa rezultātu tabulu atradīsi šeit

Uz tikšanos Jauno fiziķu skolas 11. sezonā!

Informācijai par JFS 11. sezonas sākumu un norisi seko www.jfs.lu.lv un www.fmof.lu.lv, kā arī Jauno fiziķu skolas Facebook un LU FMOF Facebook.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, tajā skaitā, medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Par Jauno fiziķu skolu.

Jauno Fiziķu skola ir bezmaksas nodarbības vidusskolēniem, kas norisinās reizi mēnesī Latvijas Universitātes Fizikas un Matemātikas fakultātē, dodot iespēju gan iepazīt fizikas teorētisko pusi, gan piedalīties eksperimentos, gan arī populārzinātniskā veidā padziļinot zināšanas par dažādām ar fiziku saistītām tēmām.

 

Dalīties