Otrdien, 12. maijā, Latvijas Zinātnes padome (LZP) organizēja tiešsaistes semināru, kurā autori prezentēja Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektus (FLPP) Dabaszinātņu nozares grupā. Ar aktuālajiem pētījumiem fizikā iepazīstināja arī vairāki LU FMOF vadošie pētnieki.

LZP rīkotais tiešsaistes seminārs ir iespēja jebkuram interesentam iepazīties ar šodien aktuālākajiem pētījumiem, no pirmavota ātrā, ērtā un saprotamā veidā uzzinot, ko pēta konkrētās zinātņu nozares izcilāki Latvijas zinātnieki. Katra projekta autoram tika dotas 10 minūtes, lai prezentētu līdz šim veiktās aktivitātes, pastāstītu, kādu pienesumu sabiedrībai un konkrētajai zinātnes nozarei projekts sniedz, kā arī informētu par izaicinājumiem, ar kuriem nācies saskarties projekta īstenošanas gaitā.  


Seminārā savus uzsāktos projektus prezentēja arī LU FMOF profesori Ruvins Ferbers, Vjačeslavs Kaščejevs un Uldis Rogulis, vadošais pētnieks Vilnis Frišfelds.

R.Ferbers: Sārmu metālu divatomu molekulu struktūras un dinamisko īpašību noteikšana kvantu tehnoloģijām (LU FMOF)

Projekta Sārmu metālu divatomu molekulu struktūras un dinamisko īpašību noteikšana kvantu tehnoloģijām rezultāti sekmēs superzemas temperatūras kvantu struktūru izveidošanu, kas pielietojamas principiāli jaunās kvantu tehnoloģijās, kas tiek sauktas arī par “otro kvantu revolūciju”, t. i., kontrolējamu manipulāciju veikšanai ar atsevišķiem gaismas kvantiem un vielas daļiņām, jaunu materiālu izveidei, kvantu informācijas nesēju izstrādei un citur. Realizējot projektu, tiek veidota jauna izpratne par to, kā atsevišķi atomi veido sakārtotas struktūras. Infografika

V. Frišfelds: Dreifa modelēšana Baltijas jūrā piesārņojuma samazināšanai un drošībai (LU FMOF)

Interneta vietnē meteo.modlab.lv jūras sadaļā var aplūkot aktuālos straumes, vēja virzienus un dreifa trajektorijas, lai novērtētu jūrā peldošu objektu vai piesārņojuma pārvietošanos. Projekta rezultāti būs īpaši noderīgi cilvēkiem jūrā vai pie jūras, glābējiem, kā arī citiem interesentiem. Projekts palīdzēs jautājumā par piesārņojuma avotu atrašanu. Tāpat tiks sniegtas atbildes uz jautājumu: “Kur nonāk jūrā izmestie atkritumi?”. Projekta jaunievedums ir iespēja jebkuram apskatīties dreifa trajektorijas jūrā pašreizējos apstākļos. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar Krasta apsardzes dienestu, Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Valsts vides dienestu.  Infografika

V.Kaščejevs: Kvantiskuma priekšrocības fizikālie aspekti infromācijas un mērījumu tehnoloģijās (LU FMOF)

Projekts meklē jaunas idejas nākotnes tehnoloģijām, kuras izmanto pasaules uzbūves smalkas detaļas un kuru radīšana prasa lielu matemātiskas abstrakcijas spēku. Tuvākais ieguvums sabiedrībai ir augstas kvalifikācijas jaunie speciālisti, kas pārvalda fizikas, matemātikas un datorzinātne smalkās metodes. Projekta autori cer, ka tālākā nākotnē radītās idejas atnesīs labākus augsto tehnoloģiju produktus skaitļošanā un specializētu mēriekārtu ražošanā. 

Viena no problēmām, kas tiek risināta projekta gaitā, ir datoru nespēja pareizi paredzēt, kā notiek sarežģītajās ķīmijas reakcijās, un atrast tās molekulas, kuras ir vērts sintezēt, lai meklētu jaunas zāles. Projekta rezultāti nākotnē palīdzēs radīt tādus skaitļotājus, ka šie uzdevumi ir pa spēkam. Projekta ietvaros pirmo reizi kopā strādā divas ļoti spēcīgas akadēmiskas grupas profesoru V. Kaščejeva (fizika) un A. Ambaiņa (datorika) vadībā, risinot starpdisciplinārus, pasaulē vēl neatrisinātus, pētniecības uzdevumi kvantu zinātnē, kas prasa kombinēt matemātikas, datorzinātnes un fizikas metodes. Infografika

U. Rogulis: Jauni caurspīdīgi oksifluorīdu nanokompozītu materiāli optiskiem pielietojumiem (LU CFI)

Projekts dos pienesumu zinātniskajai sabiedrībai, kas turpmāk varēs izmantot projektā izveidoto zināšanu bāzi jaunu materiālu sintēzei, bet izstrādāto metodiku - nanokompozītu materiālu raksturošanai. Zinātniskajā darbā aktīvi tiek iesaistīti studējošie, veicinot viņu personīgo izaugsmi un Latvijas zinātnisko kapacitāti kopumā. Projekta gaitā tiek strādāts pie oksifluorīdu stikla keramiku materiālu luminiscences efektivitātes paaugstināšanas, pielietojot optisko un magnētiskās rezonanses pētījumu metožu rezultātus.

Pētījuma uzsvars ir uz jaunas perspektīvas materiālu klases – oksifluorīdu stikla keramiku luminiscento īpašību kvantitatīviem pētījumiem, lai novērtētu materiālu efektivitāti un īpašību atkārtojamību. Infografika


Pilnu zinātniskā semināra ierakstu var noskatīties ŠEIT.

Pilna semināra programma pieejama ŠEIT.


Par LZP tiešsaistes zinātnisko semināru ciklu

Saistībā ar izsludināto ārkārtas stāvokli, Latvijas Zinātnes padome (LZP)  kopā ar Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu ( FLPP) īstenotājiem realīzē unikālu tiešsaistes semināru ciklu otrdienās no 28. aprīļa līdz 2. jūnijam, kurā interesentiem būs iespēja izzināt, ko LZP finansētajos projektos pēta zinātnieki Latvijā. Atvērtie semināri tiek rīkoti ar mērķi iepazīstināt plašāku sabiedrību ar LZP  finansētajiem Fundamentālu un lietišķo pētījumu projektiem. Vairāk informācijas par gaidāmajiem semināriem atradīsiet šeit.

Dalīties