Sakarā ar valstī izsludināto ārkārtas situāciju, kas, tajā skaitā, paredz atcelt visus publiskos pasākumus un ierobežo ļaužu pulcēšanos, arī Jauno fiziķu skola aprīlī radusi iespēju topošos fiziķus uzrunāt attālināti. Šoreiz  trīs video lekcijas saruna par kvantu fiziku.

Tā vietā, lai, kā ierasts, sestdienas rītā pulcētos LU Zinātņu mājas ātrijā pie kāpnēm, šoreiz Jauno fiziķu skolas 10. sezonas 8. nodarbība notiks  video formātā, piedāvājot katram interesentam ērtā laikā un vietā noklausīties trīs video lekcijas par kvantu fiziku.

Būtiski, ka pie visām lekcijām komentāru sadaļā klausītāji var rakstīt jautājumus, uz kuriem turpat arī atbildes siegs JFS pārstāvji.

1. lekcija. Kvantu kriptogrāfija. Andris Locāns 

Lekcijā par kvantu kriptogrāfiju JFS veterāns Andris Locāns iepazīstinās ar kriptogrāfijas pamatidejām un pastāstīs, ar ko īpaša ir kvantu kriptogrāfija, kas pašlaik ir zinātnes pasaulē strauji augošs lauciņš.


2.lekcija. Ievads kvantu fizikā. Roberts Berķis

Šajā videolekcijā LU FMOF students Roberts Berķis ar ikdienas analoģijām pastāstīs, kā lietas darbojas kvantu pasaulē, sākot stāstu ar skaņu un gaismu un beidzot to ar Šrēdingera vienādojumu.


3.lekcija. Padziļinātā lekcija par kvantu fiziku. Mārcis Auziņš

Šajā lekcijā LU FMOF profesors Mārcis Auziņš dod ieskatu, kā vēsturiski zinātnieki nonāca līdz tik neparastajām kvantu fizikas idejām. Caur šo vēsturisko prizmu profesors Auziņš vieglā un saprotamā valodā izstāsta, kā zinātnieki nonāca pie tādām neintuitīvām kvantu fizikas idejām kā viļņa-daļiņas duālisms un kvantēšanās.


Informācijai par turpmāko JFS nodarbību norisi seko www.jfs.lu.lv un www.fmof.lu.lv, kā arī Jauno fiziķu skolas Facebook un LU FMOF Facebook.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Par Jauno fiziķu skolu.

Jauno Fiziķu skola ir bezmaksas nodarbības vidusskolēniem, kas norisinās reizi mēnesī Latvijas Universitātes Fizikas un Matemātikas fakultātē, dodot iespēju gan iepazīt fizikas teorētisko pusi, gan piedalīties eksperimentos, gan arī populārzinātniskā veidā padziļinot zināšanas par dažādām ar fiziku saistītām tēmām.

 

Dalīties