Šonedēļ Latvijas Universitāte (LU) tika pasniegta “Ekselences balva”, kuru jau devīto reizi piešķir izciliem, mūsdienīgiem, mērķtiecīgiem un profesionāliem bioloģijas, ķīmijas, fizikas un matemātikas skolotājiem ar mērķi sekmēt veiksmīgākās inovatīvā darba pieredzes pārnesi starp skolām un izcelt visefektīvāk strādājošo skolotāju darbu.  Pasākumā atzinību guva Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas fizikas skolotājs Ģirts Zāģeris.

Par labāko no fiziķiem atzītais Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolotājs Ģirts Zāģeris šobrīd studē LU FMOF doktorantūrā, strādā par laborantu LU FMOF Skaitliskās modelēšanas institūtā un vada Jauno Fiziķu skolu. Tā ik mēnesi pulcē vairāk nekā 200 skolēnu. Ģirts kopā ar kolēģiem  -  veiksmīgiem, atpazīstamību guvušiem fiziķiem - atraktīvā veidā māca tiem fiziku.  Iespējams, tieši tur atzinību saņēmušais fizikas skolotājs jau daudzu gadu garumā guvis skolotāja rūdījumu, kas šogad ticis atzinīgi novērtēts, piešķirot jaunajam fiziķim “Ekselences balvu” kā labākajam fizikas skolotajam.

“Ekselences balvu” ķīmijā ieguva Irina Fjodorova (Daugavpils Valsts ģimnāzija), bioloģijā – Daiga Rubene (Jaunpiebalgas vidusskola) un matemātikā – Liene Krieviņa (Jelgavas Valsts ģimnāzija).

Šogad balvai kopā tika iesniegti 170 pieteikumi, katrs vēstot par kādu iedvesmojošu skolotāju, kurš savās stundās māca skolēniem būt uzņēmīgiem un radošiem, rosina skolēniem darboties kā pētniekiem, izmantot informācijas tehnoloģiju priekšrocības, vada stundas arī ārpus klases, kā arī dalās savā pieredzē ar kolēģiem.

Pēc pieteikumu saņemšanas skolotājus aicināja aizpildīt profesionālās izaugsmes aprakstu, bet skolas vadību - sagatavot rekomendāciju par skolotāju. Saņemto informāciju izvērtēja eksperti un izvēlējās ne vairāk kā  piecus katra mācību priekšmeta skolotājus, kurus izvirzīja dalībai klātienes kārtā.

Skolotājus vērtēja pēc sekojošiem kritērijiem:

  • skolotājs vada mūsdienīgas un aizraujošas stundas;
  • skolotājs ieinteresē mācīties un palīdz sasniegt labākos rezultātus ikvienam skolēnam;
  • skolotājam ir prasme reflektēt par savu profesionālo darbību un mērķtiecīgi to pilnveidot;
  • skolotājam ir vismaz 3 gadu darba pieredze;
  • skolotājam ir laba reputācija skolēnu, kolēģu, vecāku vidū.

Klātienes kārtā skolotāji analizēja mācību situācijas, risināja metodiskus uzdevumus, modelēja un vadīja nodarbības skolēniem. Pretendentu sniegumu klātienē vēroja komisija, vērtējot, vai tas atbilst izpratnei par mūsdienīgu mācību procesu. Komisijas sastāvā bija Latvijas Universitātes, Valsts izglītības satura centra eksperti, uzņēmumu pārstāvji un iepriekšējā gada “Ekselences balvas” laureāti.  LU FMOF bija pārstāvēta arī ekspertu rindās. Fizikas skolotāju sniegumu analizēja un vērtēja LU FMOF docente Inese Dudareva un asociētais profesors Ģirts Barinovs.

Klātienes kārtas noslēgumā norisinājās apbalvošanas ceremonija, kurā “Ekselences balvu” laureāti saņēma īpašu statueti, naudas balvu 1400 eiro apmērā, diplomu un Izglītības un zinātnes ministrijas pateicības rakstu. Pateicības vārdus skolotājiem par ieguldīto darbu teica  Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Izglītības zinātnes ministre Ilga Šuplinska, Latvijas Universitātes prorektora eksakto, dzīvības un medicīnas zinātņu jomā pienākumu izpildītājs prof. Valdis Segliņš un citi nozares pārstāvji .

Šogad naudas balvas nodrošināja Latvijas Elektrotehnikas un elektronikas rūpniecības asociācija, Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācija, AS „Latvijas valsts meži”, IT izglītības fonds – start(it), AS “Olainfarm”, medicīnas un bioloģijas izpētes un tehnoloģiju uzņēmums SIA "Biosan", dāvanas bija sarūpējis SIA "Lielvārds", bet ziedojumus administrēja LU fonds.

Pasākumu „Ekselences balva” organizē LU Starpnozaru izglītības inovāciju centrs sadarbībā ar Latvijas Universitātes fondu, Valsts izglītības satura centru un Izglītības un  Zinātnes ministriju.

Par “Ekselences balvu”

“Ekselences balva” popularizē STEM jomas -  prioritātes Latvijas ilgtspējīgai attīstībai - pedagogu darbu un veido tā prestižu, sekmējot veiksmīgākās inovatīvās pieredzes pārnesi uz citām skolām. Šāda pieredzes apmaiņa īpaši aktuāla ir šobrīd, kad notiek jaunā mācību satura un pieejas ieviešanas Latvijas izglītības sistēmā.

Konkursa klātienes kārta, fināls, šogad norisinājās Rīgas Teikas vidusskolā, dodot ne vien pretendentiem iespēju cīnīties par galveno balvu, iegūt jaunas  idejas un mācīties citam no cita, bet arī komisijai vērtēt, ar kādām metodēm un inovatīvām pieejām dabaszinātņu un matemātikas skolotāji sagatavo jauniešus darba tirgum un dzīvei.

Ar ekselence balvas nolikumu var iepazīties ŠEIT.

"Ekselences balvas 2019" fotogaleriju var aplūkot ŠEIT.

Dalīties