Otrdien, 10. martā, plkst. 16.30  Latvijas Universitātes (LU) Dabas mājas 108. auditorijā notiks Redzes zinātnes doktorantūras skolas lekcija, doktora studiju programmas Fizika, astronomija un mehānika (apakšnozarē Medicīniskā fizika) grāda pretendentes Sanitas Līdumas promocijas darba priekšaizstāvēšana. Promocijas darba tēma ir “Jauna algoritma izstrāde keratokonusa diagnostikai un tā ārstēšanas prognozējamībai”.

Sanita Līduma ir optometriste Dr. Lūkina acu klīnikā, kura ikdienā strādā ar keratokonusa pacientiem. Ieguvusi profesionālā maģistra grādu optometrijā un optometrista kvalifikāciju 2016. gadā, šobrīd izstrādā promocijas darbu Medicīniskās fizikas apakšnozarē. Darba mērķis ir izstrādāt algoritmu, ar kura palīdzību būtu iespējams prognozēt izmaiņas radzenes virsmas ģeometrijā, lai mērķtiecīgi uzlabotu attēla kvalitāti uz tīklenes.

Attēla kvalitāte uz tīklenes mainās gan refraktīvajā ķirurģijā, mainot radzenes virsmas ģeometriju ar lāzera iedarbību, gan ar cross-linking operāciju, stabilizējot audu saites un radzenes struktūru, kā arī daļēji iespaidojot radzenes virsmas ģeometriju. Cilvēks šīs iedarbības efektu izjūt kā izmaiņas redzes asumā, kā arī kontrastjutībā. Tādēļ ļoti būtiski ir zināt, kā mainīsies attēla kvalitāte pie attiecīgām radzenes formas izmaiņām, jo izejas dati katram cilvēkam ir individuāli. Plānojot operācijas laikā radītās izmaiņas, iespējams mērķtiecīgi uzlabot attēla kvalitāti.

Kad? 10. martā

Kur? Dabas mājas 108. auditorijā

Cikos? 16.30

Papildus informācija redzes-zinatne@lu.lv

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, tajā skaitā medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties