"Ēnas" viesojas pie MMML zinātniskā asistenta, fizikas doktoranta Andra Pāvila Stikuta

Tāpat kā visā Latvijā, arī Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē (FMOF) 12. februārī norisinājās skolēnu karjeras izglītības pasākums “Ēnu diena”. Pasākuma ietvaros 27 skolēniem no dažādām Latvijas skolām bija iespēja ieskatīties fiziķu, matemātiķu un optometristu ikdienā.

2020. gadā LU FMOF skolēniem piedāvāja iepazīt ikdienas darbu un pārstāvētās profesijas piecās dažādās pētniecības struktūrvienībās. Ēnotājus uzņēma Skaitliskās modelēšanas institūts (SMI), Magnētisku mīkstu materiālu laboratorija (MMML), Lāzeru centrs (LC), A. Liepas Neklātienes matemātikas skola (NMS) un Optometrijas un redzes zinātnes nodaļa (ORZN). Pēdējās divās skolēniem bija iespēja kļūt ne vien par pētniekiem, bet arī piedalīties studiju procesā. “Ēnu diena” LU FMOF iesākās ar fizikas doktora, Lāzeru centra pētnieka Arta Krūziņa vadītu ekskursiju pa Zinātņu māju, dodot skolēniem iespēju izzināt visas modernās studiju piedāvātās iespējas. Pēc ekskursijas ēnotāji  satikās ar izvēlētās profesijas un laboratorijas pārstāvjiem un devās katrs savās pētnieka gaitās.

Par Ēnu dienā piedzīvoto stāsta lektore un pētniece Maruta Avotiņa, kuras piedāvātā vakance “A.Liepas Neklātienes matemātikas skolas vadītājs / LU FMOF Matemātikas nodaļas lektors” izpelnījās lielāko skolēnu atzinību un saņēma visvairāk pieteikumu.  Septiņi motivētākie 12. februārī viesojās LU Zinātņu mājā.

Lai izjustu, kā ir studēt Matemātikas bakalaura studiju programmā, NMS ēnotāji kopā ar 2. kursa studentiem, klausījās Matemātikas nodaļas profesora Andreja Cibuļa lekciju par skaitļu rindu salīdzināšanu. Profesors bija parūpējies par kādu āķīgu uzdevumu skolēniem – šoreiz uzdevums bija salikt maģisku polimondu.

Pēc tam profesore Svetlana Asmuss pastāstīja par studijām LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē (LU FMOF) Matemātikas bakalaura un Matemātiķa-statistiķa studiju programmā, kā arī sniedza ieskatu par studiju kursiem un prakses iespējām dažādos uzņēmumos, piemēram, Swedbank, SEB līzings, Balta, TELE 2, Deloitte Latvia. Profesore arī pastāstīja par savu pētījumu virzienu, kas saistīts ar nestrikto loģiku (Fuzzy logics) un plašām iespējām atklāt kaut ko jaunu.

Pavisam nesen LU FMOF tika izveidota jauna laboratorija “Statistisko pētījumu un datu analīzes laboratorija”. Ēnotājiem bija iespēja satikies ar laboratorijas vadītāju profesoru Jānis Valeinis, kurš pastāstīja par jaunākajiem pētījumiem statistikā, īpaši tika uzsverot programmas R nozīmība datu analīzē un vizualizācijā.

Dienas noslēgumā skolēni uzzināja par NMS un matemātikas olimpiāžu organizēšanu Latvijā, kā arī cītīgi pastrādāja, labojot “Jauno matemātiķu konkursa” dalībnieku risinājumus. Skolēni atzina, ka vērtēt risinājumus nav viegli un tā ir liela atbildība.

Ne mazāk aktīvi “Ēnu diena” aizritēja arī LU FMOF fizikas laboratorijās, dodot skolēniem iespēju novērtēt jaunās, modernās LU Zinātņu mājas pētniecības telpas un iepazīt pētnieka profesiju. Tikmēr jaunie redzes zinātnieki dienu pavadīja LU Dabas mājā, kur atrodas LU FMOF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļa.

Par labi padarītu darbu ēnotāji saņēma pateicību un nelielu suvenīru no LU FMOF, kas noderēs mācību procesā.

Par Ēnu dienu

“Ēnu diena” ir visā pasaulē populārs skolēnu karjeras izglītības pasākums. Latvijā “Ēnu dienu” organizē biedrība Junior Achievement Latvia (JA Latvia). “Ēnu dienas” laikā skolēni atrod un apmeklē kādu noteiktu darba vietu un vismaz vēro ēnu devēja darbu un pienākumus. Pasākuma mērķis ir attīstīt un pilnveidot individuālo karjeras vadību: plānošanas prasmes, apzināt savas intereses, darba proritātes un darba perspektīvas.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, tajā skaitā, medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties