Trešdien, 29. janvārī, LU Zinātņu mājā aizvadīts Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas (FMOF) organizēts seminārs Kvantiskuma priekšrocības fizikālie aspekti informācijas un mērījumu tehnoloģijās, kuru vadīja fakultātes profesors un vadošais pētnieks Vjačeslavs Kaščejevs.

Seminārā Kvantiskuma priekšrocības fizikālie aspekti informācijas un mērījumu tehnoloģijās  uzstājās īpašie viesi - pasaules līmeņa autoritātes statistiskajā (A. Aharony) un mezoskopiskajā kvantu fizikā (O. Entin-Wohlman), kā arī kvantu skaitļošanas jomā (A. Ambainis). Sadarbības veicināšanai specifiskajos jautājumos LU pētnieku izcilības jomās, seminārā uzstājās ielūgtie pētnieki nelīdzsvara kvantu statistikas (A.Deger) un elektronu kvantu optikas teorijas (S.Ryu) jomā.

Semināru iesāka ar svinīgu ceremoniju, kurā  autori parakstīja LU bibliotēkas krājumā esošās grāmatas Introduction to percolation theory (A. Aharony)  un Introduction to solid state physics (A.Aharony, O.Entin-Wohlman).

Semināra programma apvienoja gan iespēju iepazīties ar nozares galvenajām idejām pašu ideju virzītāju stāstījumā, gan gūt ieskatu aktuālajos pētniecības jautājumus, ko risina LU pētnieki starptautiskās zinātnieku sadarbības kontekstā.

Seminārs ir daļa no Latvijas Zinātnes padomes pētniecības projekta ar tādu pašu nosaukumu. Projektu īsteno LU FMOF un DF profesora Vjačeslava Kaščejeva vadībā.  Vairāk par projektu var uzzināt šeit.

Seminārs ir arī daļa no tradicionālas LU Starptautiskās zinātniskās konferences, kas 2020. gadā notiek jau 78. reizi.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, tajā skaitā, medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties