Gada nogalē Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas (ORZN) jaunais zinātnieks Mehrdad Naderi piedalījās 11. Lietuvas Neirozinātnes asociācijas starptautiskajā konferencē un saņēma apbalvojumu par labāko stenda referātu.

Katru gadu Lietuvā tiek organizēts zinātnisks pasākums, kurš apvieno pētniekus no dažādām jomām – neirozinātnes, biofizikas, medicīnas, inženierzinātnes, psiholoģijas un datorzinātnes. Šogad 11. Lietuvas Neirozinātnes asociācijas starptautiskā konference norisinājās Kauņā, Lietuvā. Tajā pulcējās pētnieki un studenti no desmit valstīm, lai apspriestu aktualitātes uzvedības medicīnā un neiroplasticitātē.

Konferences noslēgumā Mehrdad Naderi saņēma apbalvojumu par referātu Kognitīvās slodzes EEG novērtējums pēc atkārtotiem 3D vizuālās meklēšanas uzdevumiem uz volumetriskā ekrāna (EEG-based assessment of cognitive workload induced by repetitive 3D visual search tasks on a volumetric display, M. Naderi, T. Pladere, G. Krumina).

Referātā Mehrdad iepazīstināja ar pētījumu, kura ietvaros pirmo reizi tiek pētīta smadzeņu atbilde uz īstiem volumetriskiem attēliem, izmantojot elektroencefalogrāfijas metodi. Šis pētījums ļaus noskaidrot jaunās vizualizācijas ietekmi uz cilvēku redzes uztveri, sekmējot zinātniski pamatotu ekrāna izmantošanu dažādiem profesionāliem nolūkiem. 

Paralēli studijām profesionālā maģistra studiju programmas Optometrija 2.kursā, Mehrdad strādā nodaļas pētniecības grupā pie projekta Volumetriskā displeja 3D attēla ietekmes uz cilvēka redzes sistēmu novērtējums, kas tiek īstenots sadarbībā ar Latvijas privāto uzņēmumu SIA LightSpace Technologies. Projekta ietvaros tiek pētīti redzes procesi cilvēkiem darbā ar vizualizācijas inovāciju – Latvijā izstrādātu volumetrisko ekrānu.

Šobrīd Mehrdad turpina izstrādāt pētījumu un visaptveroši salīdzina izmaiņas smadzeņu aktivitātē cilvēkiem darbojoties ar būtiski atšķirīgām informācijas 3D vizualizācijām – īstiem  telpiskiem attēliem (uz volumetriskā ekrāna) un virtuāliem attēliem (uz stereoskopiskā ekrāna). Šī darba rezultātus jaunais zinātnieks prezentēs starptautiskā konferencē SPIE Photonics Europe, kas 2020. gada 30. martā norisināsies Strasbūrā, Francijā.

Par Optometrijas un redzes zinātnes nodaļu

Optometrijas un redzes zinātnes nodaļa ir LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes nodaļa, kas paralēli studiju darbam, veic arī starptautiskā mērogā nozīmīgus fizikālo un bioloģisko, neiroloģisko un kognitīvo redzes procesu pētījumus.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, tajā skaitā,  medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Dalīties