Šīs nedēļas sākumā atklāta un līdz 7. februārim Latvijas Nacionālajā bibliotēkā apskatāma būs ceļojoša izstāde #ZinātneLatvijai, kurā savu stāstu atklāj 12 latviešu zinātnieki. Stastnieku vidū arī fiziķis, Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrija fakultātes (FMOF) Fizikas nodaļas vadītājs Guntars Kitenbergs.

Ceļojošās izstādes #ZinātneLatvijai mērķis ir cildināt Latvijas zinātnes spēku un daudzveidību. Šādu izstādi Izglītības un zinātnes ministrija rīko jau trešo gadu, pastāstot par 12 mūsdienu Latvijas zinātniekiem un viņu sasniegumiem. Izstādes interaktīvie portreti ļauj ielūkoties personiskos video stāstos un tuvāk iepazīt katru zinātnieku un viņa pārstāvēto zinātnes nozari.

Guntars Kitenbergs zinātni sauc par savu dzīvesveidu un pats sevi dēvē par eksperimentālo fiziķi, kurš nodarbojas ar mīkstās vides pētniecību. Mērķis ir izprast procesus, kas notiek magnētiskos mīkstos materiālos, mēģinot izpētīt, kā objekti uzvedas ārējā magnētiskajā laukā, jo īpaši, kā veidojas šķidrumu plūsmas apkārt objektiem.

LU FMOF Fizikas nodaļas vadītājs stāsta, ka šobrīd pētījumi ir fundamentāli, bet ilgtermiņā tas dos iespēju mazos izmēros manipulēt objektus. Nākotnē pētījuma rezultāti varētu rast pielietojumu biomedicīnā un biotehnoloģijās. Latvijā šīs nozares ir gana attīstītas un ir labi redzama saite, kā tas, ko es daru tagad un mācu saviem studentiem, būs noderīgi Latvijai ilgtermiņā tieši abās šajās nosauktajās nozarēs, tā Guntars.

Fiziķis uzskata, ka interesantākais zinātniekam ir jaunatklājuma moments, brīdis, kad kaut kas neredzēts un neizprotams tiek ieraudzīts pirmo reizi, kā arī moments, kad mērķtiecīga pētnieciskā darba rezultātā zinātnieks to izskaidro, tādējādi rodot milzu atvieglojuma sajūtu. Abi šie momenti zinātniekam ir ļoti būtiski.

Guntars skaidro, ka administratīvais darbs LU FMOF Fizikas nodaļas vadītāja amatā ir iespēja iespējot citus zinātniekus, kas sniedzot vēl lielāku gandarījumu nekā personīgie sasniegumi. Fiziķis tajā saskata iespēju radīt un veicināt zinātnes attīstībai Latvijā labvēlīgu vidi un apstākļus.

Pilnu Guntara Kitenberga stāstu uzzini, noskatoties

VIDEO

Par izstādi #ZinātneLatvijai

2020. gada izstādes apmeklētājiem dota iespēja iepazīties arī ar LiepU Pedagoģijas un sociālā darba fakultātes logopēdi Baibu Trinīti,  VA Inženierzinātņu institūta Ventspils Starptautiskais radioastronomijas centrs  fiziķi Artūru Vrubļevski, LLU pārtikas produktu pētnieci Ilgu Gedrovicu, Liverpūles Universitātes kvantu fiziķi Kārli Dreimani, LU Sociālo zinātņu fakultātes socioloģi Intu Mieriņu,  Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra molekulārbioloģi Daci Pjanovu, Tildes datorzinātnieku Mārci Pinni, RSU Juridiskās fakultātes medicīnas tiesību pētnieci Karinu Palkovu, Latvijas Valsts Koksnes ķīmijas institūta koksnes ķīmiķi Jāni Rižikovu, Oslo Universitātes Juridiskās fakultātes juristi Allu Pozdņakovu un RTU Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātes zinātnieku elektronikā Armandu Šenfeldu.

Izstādi pavadošajos informatīvajos materiālos vēstīts par Latvijas attīstības pamatu veidojošo jaunu zināšanu radīšanu un prasmi tās lietpratīgi izmantot. Zinātnieki ir tā sabiedrības daļa, kas ar savu nerimstošo zinātkāri, pastāvīgo interesi, aizrautīgo degsmi un ambīcijām attīsta Latvijas zināšanu kultūru. Uzkrātās zināšanas veido latviešu pasaules izpratni un veicina nemitīgu pašattīstību un valsts ilgtspējīgu attīstību.

Izstādes organizatori skaidro, ka ar izstādes #ZinātneLatvijai palīdzību Izglītības un zinātnes ministrija vēlas stiprināt sabiedrībā izpratni par zinātnes nozīmi kā Latvijas ekonomikas virzītājspēku, vēstot, ka tas, kas šodien ir jauns zinātniskais atklājums, rīt būs ekonomikās attīstības stūrakmens. Latvija ir guvusi būtiskus sasniegumus dažādās zinātņu jomās, piemēram, medicīnā un farmācijā un materiālu zinātnē, kas vainagojušies ar veiksmīgiem produktiem.

Visu 12 izstādē iekļauto zinātnieku portretējums apkopots īpašā 2020. gada kalendārā, kas ik gadu tiek veidots kā nozīmīga izstādes sastāvdaļa un katru gada mēnesi vēsta par kādu mūsdienu Latvijas zinātnieku un izcilu, inovatīvu pētniecību attiecīgajā nozarē.

Visus 2020. gada #ZinātneLatvijai iekļautos video stāstus var aplūkot Izglītības un zinātnes ministrijas tīmekļvietnē.

Izstāde #ZinātneLatvijai atklāšana norisinājās 7. janvārī. Pilnu atklāšanas pasākuma fotogaleriju var aplūkot #ZinātneLatvijai Facebook lapā.

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Mūkusalas ielā 3, izstāde būs aplūkojama līdz 7. februārim.

Dalīties