Sestdien, 5. oktobrī, vidusskolēnus LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā  pulcēja  sezonas otrā Jauno fiziķu skolas nodarbība “Klimata kontrole”, kurā apmeklētājiem bija iespēja uzzināt vairāk par klimata pārmaiņām un to fizikālo aspektu.

Populārzinātniskās lekcijās Jauno fiziķu skolas apmeklētāji uzzināja, kādi ir dažādi fizikālie procesi, kas nosaka pasaules klimatiskos apstākļus, no kā rodas tādas parādības kā cikloni un anticikloni un kas nosaka to, vai laiks ir apmācies. Turpinājumā vidusskolēniem bija iespēja interaktīvā veidā ieraudzīt to, kā dažādu materiālu albedo (un citi efekti) nosaka klimata sasilšanu.

Nodarbības “Klimata kontrole” praktiskajā darbā dalībnieki izmērīja, ka materiāla albedo tiešām ir saistīts ar konkrētā materiāla uzsilšanu – jo tumšāks materiāls, jo vairāk tas var sasilt. Dienas noslēgumā ar teorijas lekciju dalībniekus un organizatorus priecēja LVĢMC Prognožu daļas vadītāju Andri Vīksnu, kurš pastāstīja par savu ikdienas darbu ar klimata prognozēšanu un dažādiem sensoriem, kas ikdienā atvieglo meteorologu darbu.

Nodarbības “Klimata kontrole” fotogalerija aplūkojama JFS Facebook lapā, bet testa pareizās atbildes ir meklējamas tīmekļa vietnē www.jfs.lu.lv.

Nākamā JFS skolas nodarbība gaidāma 9. novembrī par rotācijas fiziku. Seko informācijai www.jfs.lu.lv un www.fmof.lu.lv, kā arī jau pieminētajā JFS Facebook lapā un LU FMOF Facebook lapā.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Par Jauno fiziķu skolu.

Jauno Fiziķu skola ir bezmaksas nodarbības vidusskolēniem, kas norisinās reizi mēnesī Latvijas Universitātes Fizikas un Matemātikas fakultātē, dodot iespēju gan iepazīt fizikas teorētisko pusi, gan piedalīties eksperimentos, gan arī populārzinātniskā veidā padziļinot zināšanas par dažādām ar fiziku saistītām tēmām.

Dalīties