Foto: Toms Grīnbergs | LU KID

Par atbalstu izaugsmei un auglīgu sadarbību ar Latvijas Universitātes (LU) Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti (FMOF) LU Goda doktora grādu Universitātes 100. gadadienai veltītajā svinīgajā Senāta sēdē 27. septembrī Lielajā aulā saņēma trīs ārvalstu profesori: Irina Perfiljeva, Pauls Alberts Janmejs un Bernards Nake.

LU goda doktors ir viens no augstākajiem zinātniskajiem goda nosaukumiem Latvijā. LU goda doktora grādu piešķir personai, kurai ir zinātņu doktora vai tam pielīdzināms zinātniskais grāds par sevišķiem nopelniem un sasniegumiem zinātniskajā darbībā, ievērojamu ieguldījumu LU attīstībā, starptautiskās atpazīstamības un prestiža veicināšanā.

Par izciliem zinātniskiem sasniegumiem uz nestriktās loģikas balstītu metožu attīstībā un ilggadēju, auglīgu LU starptautiskās sadarbības un atpazīstamības veicināšanu LU Goda doktores grādu LU 100. gadadienas svinīgajā Senāta sēdē saņēma Ostravas Universitātes profesore Irina Perfiljeva (Irina Perfilieva). Irina Perfiljeva ir Ostravas Universitātes IRAFM institūta profesore un teorētisko pētījumu nodaļas vadītāja, sešu monogrāfiju un vairāk nekā 270 citu zinātnisko publikāciju autore un līdzautore, kā arī divu patentu īpašniece laikrindu analīzes un interneta servisa tehnoloģiju jomā.

Profesores sadarbība ar LU ilgst jau teju 20 gadus. Perfiljeva iesaistījusies LU FMOF Matemātikas nodaļas zinātniskā semināra “Daudzveidīgas matemātiskās struktūras” darbībā, kā rezultātā tapušas vairākas zinātniskās publikācijas, aktīvi veicinājusi apmaiņas vizītes Latvijas Universitātes un Ostravas Universitātes doktorantiem, kā arī rosinājusi  ERASMUMS sadarbības līguma parakstīšanu abu universitāšu starpā.

Irina Prefiljeva bija viena no galvenajiem Čehija-Latvijas semināra (Czech-Latvian Seminar on Advanced Methods in Soft Computing) iniciatorēm un kā vadošā pētniece piedalījās projekta “Uz nestriktās loģikas principiem balstītu matemātisku struktūru lietojumi telekomunikāciju tīklu projektēšanas un resursu vadības tehnoloģiju attīstībai” īstenošanā. 2017. gadā veicinājusi nodoma protokola parakstīšanu par sadarbību pētījumu un inovācijas jomā starp LU Matemātikas un informātikas institūtu un Ostravas Universitātes IRAFM institūtu.


LU Goda doktora grāds piešķirts arī Paulam Albertam Janmejam (Paul Albert Janmey) - Pensilvānijas Universitātes profesoram, kas pasaulē plaši pazīstams ar pētījumiem bioķīmijā un biofizikā. Profesors jau vairāk nekā 20 gadus sadarbojas ar LU pētniekiem, strādājot pie kopīgu publikāciju sagatavošanas tādiem prestižiem izdevumiem kā Physical Review Letters, Journal of American Chemical Society un citiem.

Līdztekus zinātniskai sadarbībai baktēriju biofizikas, amfifīlu savienojumu, membrānu biofizikas, bioloģiskas izcelsmes materiālu reoloģijas un citās jomās, Pauls Alberts Janmejs devis nozīmīgu ieguldījumu LU Magnētisku, mīkstu materiālu laboratorijas (MMML) materiālās bāzes veidošanā un LU pētnieku pieredzes apmaiņas veicināšanā. Zinātniskā sadarbība ar profesoru turpinās arī šobrīd: “Izmantojot LU MMML reometru, profesors Janmejs pamanīja interesantu efektu bioloģiskas izcelsmes materiālu veidotos ferogelos – to efektīvā bīdes moduļa pieaugumu ārējā magnētiskā laukā par kārtu. Šim efektam ir interesantas pielietošanas iespējas šūnu bioloģijā.”, stāsta LU MMML vadītājs, LU profesors Andrejs Cēbers.


LU Goda doktora grādu saņēmušais Bernards Nake (Bernard Nacke) ir Leibnica Hannoveres Universitātes profesors, Elektrotehnoloģiju institūta direktors, kas  turpina LU goda doktora, profesora A. Mīlbauera aizsākto zinātnisko sadarbību ar LU lietišķajā pētniecībā un elektrotehnoloģisko procesu modelēšanas jomā, kā arī augstas kvalifikācijas speciālistu sagatavošanā inženierfizikā. Kopīgi sagatavotas 150 zinātniskās publikācijas un sešas mācību grāmatas, organizētas doktorantu skolas, kā arī dibināta sadarbība ar vairākiem Vācijas tehnoloģiju uzņēmumiem, tādējādi piesaistot finansējumu pētniecībai LU.

Bernarda Nakes vadītais LHU Elektrotehnoloģiju institūts kopā ar LU FMOF Fizikas nodaļu organizējis septiņus starptautiskus kolokvijus Modelling for electromagnetic processing un Modelling for material processing. Nākamais šāds kopdarbs plānots jau 2020. gadā Hannoverē. Pateicoties veiksmīgajai sadarbībai LU FMOF studentiem ir bijusi iespēja doties uz LHU Elektrotehnoloģiju institūtu veikt disertāciju izstrādei nepieciešamos eksperimentālos pētījumus, bez atlīdzība izmantojot tur esošās iekārtas un aprīkojumu, kas Latvijā nav pieejami. Sadarbības ietvaros profesors regulāri viesojas Latvijas Universitātē, lai apspriestu esošās sadarbības aktualitātes, iniciētu jaunu kopēju projektu sagatavošanu, kā arī uzstātos ar lekcijām, kurās iepazīstina ar jomas aktualitātēm.


LU simtgades svinīgajā Senāta sēdē par ilggadēju un auglīgu darbu LU FMOF sveica arī emeritēto profesoru Jāni Bulu. LU emeritus profesora nosaukumu piešķir LU profesoram vai asociētajam profesoram pēc pensijas vecuma sasniegšanas par īpašu ieguldījumu akadēmiskajā darbā, kas veikts LU vismaz 12 gadu laikā.  

 

Līdz ar titulu LU goda doktora grāda īpašnieki iegūst arī tiesības vērsties LU institūcijās ar priekšlikumiem un ierosinājumiem, piedalīties LU Senāta sēdēs (bez balsstiesībām), darboties LU periodisko izdevumu un monogrāfiju redkolēģijās, ja saņemts attiecīgs uzaicinājums, vadīt un recenzēt noslēguma un promocijas darbus, sniegt atsauksmes par zinātnisko projektu pieteikumiem, ja saņemts attiecīgs uzaicinājums.

LU goda doktoriem ir Iespēja spodrināt LU tēlu Latvijā un ārpus tās, veicināt LU zinātniskos un akadēmiskos sasniegumus, atbalstīt LU sadarbību ar starptautiskajām izglītības organizācijām un ārvalstu augstākās izglītības iestādē, veicināt finansējuma piesaisti LU.

 

Foto: Toms Grīnbergs

Dalīties