No 7. līdz 15. jūlijam Izraēlas pilsētā Telavivā notika 50. Starptautiskā Fizikas olimpiāde, kurā Latvijas komanda ieguva šī gadsimta augstāko rezultātu. LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes profesora Vjačeslava Kaščejeva, asociētā profesora Ģirta Barinova vadībā Latvijas pārstāvji izcīnīja sudraba un trīs bronzas medaļas, kā arī saņēma atzinības rakstu.

Olimpiādē  Latviju pārstāvēja pieci Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni. Sudraba medaļu saņēma Jānis Hūns, bronzas – Rolands Lopatko, Ingvars Vitenburgs un Vilhelms Cinis, savukārt atzinība tika piešķirta Ričardam Knipšem. Ingvars Vitenburgs starptautiskajā olimpiādē piedalās trešo reizi, bet Vilhelms Cinis otro, visās olimpiādēs uzrādot atzīstamus rezultātus. Visi pieci Latvijas pārstāvji ir izgājuši atlasi un iepriekš uzrādījuši izcilus rezultātus arī citās vietēja un starptautiska mēroga fizikas olimpiādēs, tādās kā Latvijas atklātā fizikas olimpiādē, Fizikas valsts olimpiādē, Eiropas Fizikas olimpiādē, nesot Latvijas vārdu pasaulē un parādot Latviju kā perspektīvu vidi zinātnes attīstībai.

50. Starptautiskajā fizikas olimpiādē Telavivā piedalījās dalībnieki no visiem pasaules kontinentiem, pārstāvot 74 pasaules valstis. Olimpiādes sacensības sastāvēja no divām daļām – teorētisko uzdevumu risināšanas un eksperimentālo uzdevumu risināšanas. Latvijas komandas vadītāji piedalījās arī  uzdevumu formulējumu apspriešanā un ir iztulkojuši uzdevumus latviešu valodā. Ar uzdevumu  risinājumiem var iepazīties IPhO 2019 oficiālajā tīmekļa vietnē.

Latvijas komandas vadītājs LU FMOF profesors Vjačeslavs Kaščejevs (1996. gada IPhO bronzas medaļas ieguvējs) par olimpiādes gaitu stāsta: “Šī gada olimpiādes uzdevumi bija tematiski ļoti bagāti un pilni ar radošajiem izaicinājumiem, kas prasīja dziļu fizikas izpratni un precīzas matemātiskās un eksperimentālā darba iemaņas”. Teorijas kārtā skolēniem bija jāizprot populāras atsperes spēļmantiņas slinky brīvais kritiens, jāiedziļinās mikroviļņu krāsns darbības mehānismos  un jāmodelē termoakustiskas dzinējs. Eksperimentālājā kārtā dalībnieki sacentās optisko mērījumu precizitātē un pētīja metālu siltiumu un elektrisko vadāmību.

Labo rezultātu pamatā ir ilgs sagatavošanās darbs kompetentu un pieredzējušu pasniedzēju vadībā.  Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte organizē fizikas treniņnometnes un regulāras treniņnodarbības fizikā, kuru laikā Valsts fizikas olimpiādes un Latvijas atklātās fizikas olimpiādes laureāti tiek sagatavoti dalībai Starptautiskās fizikas olimpiādēs. Nodarbības sastāv gan no ikmēneša klātienes lekcijām un praktiskajiem darbiem, gan pastāvīgajiem darbiem un testiem tiešsaistē. Nodarbības vada LU FMOF mācībspēki un studenti, no kuriem lielākā daļa paši savulaik piedalījušies dažādu līmeņu fizikas olimpiādē un tagad savu pieredzi un zināšanas nodod tālāk gan ikdienas studiju darbā LU FMOF, gan jauno fizikas olimpiešu sagatavošanā. Šī gada dalībniekus sagatavoja 2004. gada Starptautiskās fizikas olimpiādes dalībnieks LU FMOF Fizikas nodaļas pētnieks Jānis Cīmurs, LU FMOF Lāzeru centrā strādājošais Valts Krūmiņš,  2014. gada olimpietis, LU Cietvielu fizikas institūta inženieris Dāvis Zavickis, Mančesterā studējošais 2015. gada Starptautiskās fizikas olimpiādes dalībnieks Rūdolfs Treilis, Kembridžas Universitātes students Reinis Irmejs, kas IPhO Latviju pārstāvēja 2015., 2016., un 2017. gadā un IPho 2018 laureāts Mārtiņš Klevs.

Kā minēts, šī gada komandu vadīja LU FMOF profesors Vjačeslavs Kaščejevs un komandas pavadošais mentors LU FMOF asociētais profesors Ģirts Barinovs. Komandai līdzi brauca novērotājs, jau pieminētais, starptautiskās fizikas olimpiādes izlases treneris un eksperts Dāvis Zavickis. Latvijas komandu finansiāli atbalstīja Valsts izglītības satura centrs (VISC), AS "Latvenergo" un nodibinājums "Fonds ASNI".

Latvijas jauno fiziķu sasniegumi ir būtisks rādītājs tam, ka dabaszinātnes valstī ir augstā līmenī un rada arvien jaunus konkurētspējīgus zinātniekus, ar potenciālu radīt jaunus ne vien valsts, bet arī starptautiskā mērogā nozīmīgus pētījumus, kā arī turpināt pēctecību un iegūto pieredzi  nodot jaunajai fiziķu paaudzei.

Par IPhO

Starptautiskā fizikas olimpiāde (International Physics Olympiad – IPhO) ir ikgadējs notikums, kas pulcē skolēnus, fizikas entuziastus, no visas pasaules, dodot iespēju individuālā sacensība mēroties teorētisko un eksperimentālo uzdevumu risināšanā. Latvijas komandas Starptautiskajā olimpiādē piedalās jau no 1996. gada. 2019. gadā olimpiāde norisinājās Izraēlas pilsētā Telavivā. 2020. gadā jaunie fiziķi pulcēsies kaimiņvalstī Lietuvā.

Latvijas skolēni starptautiskajā fizikas olimpiādē piedalās jau kopš 1996. gada, un kopumā tajā ir piedalījušies 117 Latvijas jaunieši. Skolēni starptautiskajā fizikas olimpiādē kopumā ir izcīnījuši vienu zelta, četras sudraba, 29 bronzas medaļas un 32 atzinības rakstus.

Dalīties