EuPhO'19 atklāšanas ceremonija LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā

No 31. maija līdz 4. jūnijam Rīgā, LU Akadēmiskajā centrā, notika 3. Eiropas Fizikas olimpiāde (EuPhO’19), kuras laikā 169 jaunie fiziķi no 35 pasaules valstīm  sacentās fizikas uzdevumu risināšanā. Izcilākos rezultātus uzrādīja Slovākijas, Igaunijas un Slovēnijas pārstāvji, bet no latviešiem labākais bija Jānis Hūns, kas kopvērtējumā ierindojās 16. vietā.

Eiropas Fizikas olimpiāde iesākās 31. maija vakarā ar atklāšanas ceremoniju LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, kur dalībniekiem bija iespēja ne vien iepazīties ar olimpiādes uzdevumu sastādītājiem un tradīcijas turpinātājiem – akadēmisko komiteju, bet arī īpaši sagatavotos video materiālos tuvāk ieraudzīt dalībnieku vidū pārstāvētās valstis. Olimpiādes atklāšanas apmeklētājus uzrunāja Saeimas deputāte Anita Muižniece, Latvijas Universitātes rektors Profesors Indriķis Muižnieks, Rīgas Tehniskas universitātes rektors profesors Leonīds Ribickis un EuPhO prezidents profesors Jans Kalda (Jaan Kalda).

Olimpiādes galvenā daļa iesākās ar eksperimentālo uzdevumu risināšanu, kur katram no dalībniekiem, izmantojot priekšmetus no dažādiem materiāliem un Latvijas uzņēmuma SAF Tehnika speciāli olimpiādei veidotu radioviļņu raidītāja un uztvērēja pāri, piecu stundu laikā bija jānoskaidro dažādas radioviļņu īpašības. Jauniešu radošums visspilgtāk izpaudās eksperimentu dizainu daudzveidībā, pārsteidzot akadēmisko komisiju ar iepriekš neparedzētiem risinājumiem. Eksperimentālajai daļai noslēdzoties, dalībnieki apmeklēja publisko pasākumu “Fizikas gada noslēgums” un tajā notiekošo lekciju paneli, kurā piedalījās LU DF profesors Leo Seļāvo, LU FMOF profesors Mārcis Auziņš un CERN zinātnieks, Londonas Karaliskās koledžas (Kings College London ) profesors Džons Eliss (John Ellis).

EuPhO’19 trešā diena bija atvēlēta teorijas uzdevuma risināšanai, kas prasīja lauzīt galvu par dažādu dabā un sadzīvē notiekošo procesu matemātisko aprakstu. Dalībnieki mēģināja atbildēt uz sekojošiem jautājumiem: Cik ļoti sasalst krusas grauds, ūdens pilienam krītot cauri atmosfērai? Kāds ir ūdens šļūtenes radītais ūdens plūsmas ātrums, ja ir redzama tikai gaisā uzšautu ūdens šļakatu fotogrāfija? Olimpiādes galvenajai daļai, uzdevumu risināšanai, noslēdzoties, skolēniem bija iespēja tuvāk iepazīt Latviju, dodoties ekskursijā uz Siguldu un paviesojoties Turaidas pilī, Siguldas bobsleja trasē un Gūtmaņa alā.

Spraigi noritēja arī 3. Eiropas Fizikas olimpiādes priekšpēdējā diena, kad moderācijas laikā diskutējot ar darbu labotājiem, dalībniekiem bija iespēja uzlabot savu vērtējumu, kas ne vienam vien arī izdevās. Vakarā sekoja pelnīta atpūta neformālā gaisotnē LU Botāniskajā dārzā, kur skolēniem bija iespēja iepazīties tuvāk, piedaloties foto orientēšanas skrējienā pa ziedošo dārza teritoriju un apbrīnojot burvju mākslinieka priekšnesumu.

3. Eiropas Fizikas olimpiādi noslēdzošās dienas rītā dalībnieki pulcējās uz apbalvošanas ceremoniju LU Lielajā aulā, kur tika paziņoti olimpiādes rezultāti. 3. Eiropas Fizikas olimpiādē labāko rezultātu uzrādīja slovākietis Jonšs Dujava (Jonas Dujava), aiz sevis atstājot otrā labākā risinājuma autoru igauni Ričardu Luhtaru (Richard Luhtaru) un 3. vietas ieguvēju slovēni Marko Čmrleku (Marko Čmrlec).

EuPhO prezidents profesors Jans Kalda Zelta medaļas pasniedza vēl 10 jaunajiem fiziķiem. No latviešiem labākais izrādījās Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolnieks Jānis Hūns, kas kopvērtējumā ierindojās 16. vietā un izcīnīja vienu no kopā 28 piešķirtajām sudraba medaļām, kuras pasniedza Eiropas kodolpētniecības centra (CERN) pārstāvis profesors Kristofs Šēfers (Christoph Schäfer). 40 bronzas medaļu ieguvējus apbalvoja AS “Latvenergo” valdes loceklis Kaspars Cikmačs, bet ar 28 pateicībām dalībniekus apbalvoja LU asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs.

Tika pasniegtas arī specbalvas kategorijās “Labākais eksperimentālā uzdevuma risinājuma skaidrojums”, “Labākais teorētiskā uzdevuma risinājuma skaidrojums”, “Labākais RTU Inženierzinātņu vidusskolas pārstāvis”, “Labākais eksperimentālā uzdevumu risinājums“, “Labākais teorētiskā uzdevumu risinājums“. Sīkāk ar rezultātiem iepazīties var EuPhO'19 tīmekļa vietnē.

Pasākuma gaitā klātesošos priecēja dažādi mākslinieku priekšnesumi: dejas no BUA Show Agency, vokāls priekšnesums no Samantas Tīnas, bungu skaņdarbs no Reiņa Reķa, dziesma no vokālā ansambļa Radio Trio.

Rīgā notikušajā 3. Eiropas Fizikas olimpiādē piedalījās kopā 169 jaunieši no 35 valstīm, kopā ar 72 komandu vadītājiem un novērotājiem, kuru starpā tādas Eiropas valstis kā Armēnija, Beļģija, Bosnija un Hercegovina, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Francija, Gruzija, Vācija, Ungārija, Itālija, Kosova, Luksemburga, Maķedonija, Moldova, Polija, Rumānija, Krievija, Slovākija, Slovēnija, Zviedrija, Šveice, Turcija un desmit viesu valstis: Bangladeša, Brazīlija, Indonēzija, Malaizija, Saūda Arābija, Singapūra, Tadžikistāna, Apvienotie Arābu Emirāti, Vjetnama. Olimpiādē pārstāvētas bija arī visas trīs Baltijas valstis.

2019. gada 3. Eiropas Fizikas olimpiādi rīkoja Latvijas Universitāte  - Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes pētnieki un studenti, kopā ar Valsts izglītības satura centra aktīvistiem. Par EuPhO’20 norises vietu tika pasludināta Rumānija.

Par Eiropas Fizikas olimpiādi

Eiropas Fizikas olimpiāde ir starptautisks konkurss vidusskolēniem, kas šogad notiks trešo reizi un papildinās jau tradicionālo Pasaules Fizikas olimpiādi, kas regulāri norisinās jau kopš 1969. gada. Tiek organizētas arī tādas reģionālās sacensības kā Āzijas Fizikas olimpiāde un Dienvidamerikas Fizikas olimpiāde.  Olimpiādes laikā vidusskolēni sacenšas ar savām zināšanām un attapību, risinot īsus un radošus uzdevumus fizikas jomā, kas izveidoti, lai pēc iespējas atbilstu problēmsituācijām, ar kurām zinātnieki saskaras īstā pētnieciskā darbā. Sacensības sadalītas divās daļās - eksperimentālajā un teorētiskajā daļā. Vairāk informāciju par olimpiādi atradīsiet oficiālajā tīmekļa vietnē eupho2019.lv vai pasākuma Facebook lapā facebook.com/eurpho.

Dalīties