Sestdien, 11. maijā, LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā notika devīto sezonu noslēdzošā Jauno fiziķu skolas nodarbība “Zem fraktāļiem”, kurā vidusskolēniem - fizikas interesentiem - bija iespēja uzzināt vairāk par simetriju un fraktāļiem, kā arī centīgākie jaunie fiziķi saņēma atzinību par veiksmīgu dalību JFS nodarbībās visas sezonas garumā.

Maija Jauno fiziķu skolas nodarbība, iespējams, mainīja daudzu dalībnieku ierasto domāšanas veidu par simetriju, kā arī deva iespēju uzzināt, kā izprast un kur dabā ieraudzīt fraktāļus. Kā ierasts, nodarbības gaitā dalībnieki veica arī tematisku praktisko darbu. Šoreiz tas tika organizēts sadarbībā ar LU DF LAB, kas jaunajiem fiziķiem lika izmērīt fraktālo dimensiju Latvijai. Nodarbības noslēgumā padziļinātu ieskatu tēmā sniedza LU FMOF pētnieks Ģirts Barinovs.

Sezonas pēdējās nodarbības noslēgumā apbalvoja Skolu kausa komandas un sezonas labākos testu pildītājus.

Testos šosezon vislabāk gājis Loretai Tauriņai 8. / 9. klašu grupā, Rūdolfam Strazdiņam 10. klašu grupā, Aļesjai Vardanjanai 11. klašu grupā un Kristiānam Kacaram 12. klašu grupā.

Skolu Kausa pjedestālu sadalīja divas skolas - Rīgas Valsts 1. ģimnāzija un RTU Inženierzinātņu vidusskola. Trešo vietu ieguva, Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komanda “Pingvīni 2.0”, 2. vietu ieguva RTU Inženierzinātņu vidusskolas komanda “Fizmatiķi”, bet par Skolu kausa 1. vietas ieguvējiem atzīta Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas komands “Karaliskā gvarde”.

Jauno fiziķu skola saka lielu paldies visai brīvprātīgo komandai, kas sezons garumā nesavtīgi ziedojuši savu laiku nākošo fiziķu un inženieru izglītībai un izaugsmei. Pateicība arī atbalstītājiem, kas palīdzēja apbalvot labākos jaunos fiziķus - Wolftrike drifta halle, GunsNLasers elektrokartingi, Dailes teātris, Jaunais Rīgas teātris, Dirty Deal Teatro, Gandrs, LU Cietvielu Fizikas institūts, Latvijas Valsts Meži, LU FMOF Fizikas nodaļa.

Šajā mācību gadā notikušas deviņas Jauno fiziķu skolas nodarbības par tādām tēmām kā sprādzienu fizika, aukstu lietu fizika, nanofizika, eksperimentālās iekārtas, hidrodinamika, matemātiskā fizika, lāzerfizika / krāsu fizika, automehānika, simetrija un fraktāļi, katru mēnesi LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē pulcējot vidusskolēnus, kas vēlas uzzināt vairāk nekā piedāvā skolas fizikas kurss un nostiprināt fizikas stundās gūtās zināšanas.

Jauno fiziķu skolas desmitā sezona sāksies jau septembrī. Seko līdzi jaunumiem Jauno fiziķu skolas tīmekļa vietnē un LU FMOF tīmekļa vietnē un, kā arī Jauno fiziķu skolas Facebook lapā un LU FMOF Facebook lapā.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Par Jauno fiziķu skolu.

Jauno Fiziķu skola ir bezmaksas nodarbības vidusskolēniem, kas norisinās reizi mēnesī Latvijas Universitātes Fizikas un Matemātikas fakultātē, dodot iespēju gan iepazīt fizikas teorētisko pusi, gan piedalīties eksperimentos, gan arī populārzinātniskā veidā padziļinot zināšanas par dažādām ar fiziku saistītām tēmām.

Dalīties