Sestdien, 8. decembrī, LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātē norisinājās šo gadu noslēdzošā Jauno fiziķu skolas nodarbība “Samērīgā nodarbība”.

Gadu noslēdzošās nodarbības sākumā vidusskolēnus iepazīstināja ar pagātnes dižākajiem eksperimentiem, kas izmainījuši fizikas vēsturi. Turpinājumā tika apskatīti arī mūsidneu nozīmīgākie eksperimentālie sasniegumi.  

Praktiskajā darbā nodarbības dalībnieki izmantoja Arduino kontrolierus un komponentes, kuras nodrošināja SIA "Mikrotīkls". Nodarbības gaitā ar platītēm vizualizēja siltuma izplatīšanos stieplē, secīgi iededzot LED lampiņas atbilstoši tam, kā siltums izplatās. Projekts "Programmējam ar prieku" īstenots, pateicoties LU mecenāta SIA "Mikrotīkls" ziedojumam. Ziedojumus administrē Latvijas Universitātes fonds.

Jauno fiziķu skolas 8. decembra nodarbības noslēgumā padziļinātajā lekcijā vidusskolēniem bija iespēja apgūt tik komplicētu tēmu, kā kļūdas aprēķināšanu laboratorijas darbos.

Pēc nodarbības ar Skolu kausa komandām notika prāta spēles par fiziku. Komandas mērojās spēkiem erudīcijā par tādām tēmām kā "dažādi", "slaveni fiziķi", "pusvadītāji", "elektornikas komponentes" un fizikālie apzīmējumi. Gaviles divām labākajām komandām - "karaliskā gvarde" un "Fizmatiķi". Atjaunots skolu kausa rangs apskatāms  ww.jfs.lu.lv/skolu-kauss/.

Nākamā Jauno fiziķu skolas nodarbība notiks 12. janvārī un tās tēma būs “Hidrodinamika”.

Vairāk informācijas par JFS un pieteikšanās nodarbībām www.jfs.lu.lv.

Par Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāti.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte ir Latvijas Universitātes akadēmiska pamatstruktūrvienība, kas izveidota akadēmiskās darbības organizēšanai sekojošās zinātņu nozarēs: fizikas un matemātikas nozarē, kā arī medicīniskās fizikas apakšnozarē.

Par Jauno fiziķu skolu.

Jauno Fiziķu skola ir bezmaksas nodarbības vidusskolēniem, kas norisinās reizi mēnesī Latvijas Universitātes Fizikas un Matemātikas fakultātē, dodot iespēju gan iepazīt fizikas teorētisko pusi, gan piedalīties eksperimentos, gan arī populārzinātniskā veidā padziļinot zināšanas par dažādām ar fiziku saistītām tēmām.

Dalīties