Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas kolektīvs un studenti šogad var pamatoti lepoties – asociētā profesore Gunta Krūmiņa ir ieguvusi titulu LU Gada pasniedzējs 2012. Piedāvājam iepazīties ar nominācijas vēstuli, kuru, sadarbojoties ar citiem studentiem un pasniedzējiem, sagatavoja 3.kursa studente Karola Panke.

Latvijas Universitātes Studentu padomei
Latvijas Universitātes
Fizikas un matemātikas fakultātes
Optometrijas nodaļas 3.kursa studentes
Karolas Pankes

 

argumentēts pamatojums.

 

Nominācija Latvijas Universitātes Studentu padomes Gada balvai 2012 nominācijā Gada pasniedzējs

 

 Es, Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes (LU FMF) Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas studente, Karola Panke, izvirzu asociēto profesori Guntu Krūmiņu nominācijai Gada pasniedzējs.

 Gunta Krūmiņa ir pasniedzēja, kas cenšas izdarīt vairāk, nekā cilvēks var - un parasti tas arī sanāk! Viņa lieliski orientējas savā nozarē – optometrijā; viņa ir studentu draugs un padomdevējs; viņa rūpējas un iesaistās liela mēroga problēmās – organizē apjomīgo Latvijas skolēnu tuvuma redzes skrīningu; viņai rūp tas, kas notiek visā Latvijas Universitātē – G.
Krūmiņa darbojas fakultātes Domē un ir arī senatore LU Senātā. Viņa nāk no mazas nodaļas, bet dara lielus darbus!

 Gunta Krūmiņa ir LU FMF Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas asociētā profesore. LU ir vienīgā augstskola Baltijā, kurā jau 19. gadu tiek piedāvāta optometrijas bakalauru studiju programma un tieši Gunta Krūmiņa bija viena no pirmajiem četriem studentiem, kas pabeidza šo, toreiz pavisam jauno, studiju programmu, iegūstot optometrijas bakalaura grādu. No akadēmiskā viedokļa skatoties, Gunta Krūmiņa ir izgājusi visus nozares posmus – ieguvusi bakalaura grādu (1993 – 1997), turpinājusi studijas maģistrantūrā (1997-1999) un pabeigusi arī doktorantūras studijas fizikas nozarē (apakšnozarē - optika) (2000-2004) un kopš 2005.gada strādā kā LU mācībspēks. Varbūt tieši šo iemeslu dēļ viņa spēj izdarīt to, ko daudziem savu nozaru profesionāļiem nav tik viegli izdarīt – iejusties mūsu, studentu, ādā, kad sākumā mums nav ne mazākās jausmas, kas ir kas. Gunta Krūmiņa tik tiešām spēj saskatīt pasauli studenta acīm un paskaidrot visu tā, lai neskatoties uz viņas vadīto priekšmetu specifiskajiem un sarežģītajiem tematiem, tie vienmēr liekas ļoti aizraujoši, interesanti, motivējoši un saprotami.

 Gunta Krūmiņa ir ļoti atsaucīga, viņas lekcijās ir īpaši labvēlīga atmosfēra, jo katrs no klausītājiem zina, ka droši var jautāt un viņam tiks atbildēts, turklāt Gunta Krūmiņa uz studentu jautājumiem atbild tā, ka neviens nekad nav sajuties kā nezinītis, viņa spēj pat uz vienkāršiem un pašsaprotamiem jautājumiem atbildēt ar vislielāko cieņu un nopietnību. G. Krūmiņa studentus uztver kā līdzvērtīgus cilvēkus. Maģistra 2.kursa studentei Līgai Zaķei ir stāsts parGuntas Krūmiņas atsaucību: "Reiz mēs, opto studenti, izdomājām, ka mums sevi jāparāda LUSP pasākumā "LU Māja". Izdomājām, ka paprasīsim nodaļai kādus pāris vienkāršus redzestestus, un gājām to sarunāt ar Guntu Krūmiņu. Viņa pēc iztaujāšanas par to, kas tas īsti ir parpasākumu, izdomāja, ka jāsatiekas kādā brīvākā brīdī, lai par to izrunātos kārtīgi. Rezultātā, bijasēde, kur ieradās nodaļas pasniedzēji un doktoranti. Guntai Krūmiņai bija sava vīzija un veselalapa ar idejām, ko mēs varētu parādīt no sevis. Beigās mēs kopīgi ar pasniedzēju veidojāmbaneri, kuru sponsorēja nodaļa, turklāt mums uzticēja arī vēl citus testus, monitorus u.t.t. Arīviņa pati ar ģimeni apmeklēja šo pasākumu, lai noskaidrotu, kā mums veicas un vai mēs tiekam ar visu galā. Es toreiz biju ļoti priecīga, ka mums ir tik jauka pasniedzēja - kā opto mamma, kasvienmēr parūpējas par visiem cālēniem."

 Gunta Krūmiņa jau 9 gadus ir Fizikas un matemātikas fakultātes domes locekle, turklāt no 2008.gada viņa darbojas arī kā senatore LU Senātā. LU FMF domē Gunta Krūmiņa aktīviiesaistās studiju procesu pilnveidošanā, kā arī aktīvi rosina kolēģus attīstīt un izveidot savukursu e-studiju materiālus. G. Krūmiņa aktīvi iesaistās maģistru profesionālās programmaspārveidē, ieviešot savu ideju par to, ka rudens semestrī tiek mācīti tikai B daļas priekšmeti,bet pavasara semestrī tikai A daļas priekšmeti, tādejādi optimizējot Universitātes resursus unnodrošinot to, ka viena gada laikā priekšmetus kopā apgūst maģistru 1.kurss un 2.kurss. Šoideju varētu izmantot un realizēt arī kādas citas LU nodaļas, kurās ir neliels studentu skaits.

 G. Krūmiņas papildus profesionālā darbība ietver arī:
  • LU Senāta Akadēmiskās komisija: locekle (no 2008.gada)
  • LU Biomedicīnas un veselības konsultatīvā padome: eksperte (no 2009.gada)
  • Latvijas optometristu un optiķu asociācija (LOOA): biedre (no 1998.gada) un
  • Kvalifikācijas padomes priekšsēdētāja (no 2008.gada)
  • Zinātniskais žurnāls „Latvian Journal of physics and Technical Sciences”: recenzente (no 2010.gada)
  • Optometrijas bakalaura un profesionālās maģistra studiju programmu padome – locekle (no 2005.gada)
  • Optometrijas bakalaura un profesionālās maģistra studiju programmu
  • pārbaudījumu un uzņemšanas komisija – locekle (no 2006.gada)
  • SPIE (The International Society for Optical Engineering): biedre (no 2003.gada)
  • AAO (American Academy of Optometry): biedre (no 2003.gada)

  Tā kā mūsdienu students bez datora nav iedomājams, tad Gunta Krūmiņa ir lieliskspiemērs pasniedzējai, kura jau vairākus gadus aktīvi lieto e-studijas, piedāvājot augstvērtīgusun studentam pieejamus materiālus jebkurā vietā un laikā. Turklāt sagatavotie materiāli irlabi organizēti, pārskatāmi un kvalitatīvi. Uzskatām, ka viņa ir lielisks piemērs arī citiempasniedzējiem uzdrošināties pāriet uz e-studiju vidi.

 Tā kā jebkuras studiju programmas mērķis ir sagatavot kādas profesijaspārstāvjus, tad, protams, vislabāk to var izdarīt pasniedzējs, kurš attiecīgo nozari ne tikaipasniedz, bet tajā arī reāli darbojas. Tieši tā - Gunta Krūmiņa strādā arī kā optometriste Dr.Lūkina acu klīnikā, patiesībā viņa ir viena no profesionālākajiem Latvijas optometristiem.Daudzu grūti diagnosticējamu redzes problēmu gadījumos pacienti tiek nosūtīti tieši pie G.Krūmiņas, kura, izmantojot savu bagātīgo zināšanu un pieredzes klāstu, spēj atrisināt pat ļotinetipiskus gadījumus. Guntas Krūmiņas darba pieredze kā optometristei viņas vadītajospriekšmetos ir kā pievienotā vērtība, jo studentiem ir iespēja uzzināt to, ko neraksta nevienāgrāmatā un publikācijā. Tieši tas padara viņas lekcijas par ļoti apmeklētām, jo katrs studentszina, ka, neaizejot uz lekciju, tiks palaists garām kāds patiess un noderīgs stāsts no dzīves, kas,iespējams, noderēs paša karjerā. Tomēr nav jau tā, ka Gunta Krūmiņa neraksta grāmatas - viņair līdzautore optometrijas maģistrantūras studentu rokasgrāmatai - "Pamatizmeklēšanasmetodes Optometrijā". (2008., Aiga Švede, Gunta Krūmiņa, Jānis Fridrihsons)

 Turklāt Guntas Krūmiņas darbība neapstājas pie laimīgajiem pacientiem, kas iznākušino viņas kabineta. Viņai rūp visā Latvijā aktuālas un mūsdienīgas problēmas - Gunta Krūmiņajau otro gadu vada un koordinē ERAF projektu "Skolas vecuma bērnu redzes un redzes uztverestraucējumu pētīšana un diagnostikas metodikas izstrāde". Projekta laikā paredzēts pārbaudītredzes funkcijas 10 000 skolēnu, kas būs līdz šim apjomīgākais pētījums par redzi Latvijā unEiropā. Projekts ir unikāls arī LU vēsturē, jo Gunta Krūmiņa sniedz darba iespējas 21 studentamun nevienam vien pasniedzējam, tādejādi atbalsot ieinteresētākos un aktīvākos studentus undodot tiem prakses iespējas, kas īpaši noderīgi ir tieši bakalaura studentiem. Stāsta bakalaura3.kursa optometrijas studente Agita Kazāka: "Skrīningā mēs esam ļoti dažādi cilvēki - ganpasniedzēji, gan bakalauri, gan maģistri, gan absolventi un Gunta Krūmiņa rūpējas, lai visiembūtu labi - viņa lieliski organizē darbu grupās un spēj atrast kompromisu jebkurā situācijā.Krūmiņa ir projekta zinātniskā vadītāja, kas varētu izklausīties kā labs tituls un viegls rīkojumudevēja darbs, bet patiesībā viņa šajā projektā dara arī vienu no visgrūtākajiem darbiem - rakstavisas smalkās Eiropas projekta atskaites, meklē un sarunā skolas, kurās notiks skrīningi (reizēmnākas pārliecināt neatsaucīgās skolas medmāsas par šī skrīniga nozīmīgumu ), rūpējas parskrīninga dalībniekiem - lai visi iesaistītos un saņemtu arī atalgojumu, jo viņa grib, lai mūsudarbu novērtē."

 Gunta Krūmiņa 2012.gada martā organizēja Jauno fiziķu skolas (JFS) nodarbību,iepazīstinot vidusskolniekus ar stereoredzi. JFS vadītājs Valdis Zuters stāsta, ka "asociētāprofesore Gunta Krūmiņa ir viens no tiem retajiem cilvēkiem, kas mani ir pārsteidzis ar savāmorganizēšanas spējām. Ja iepriekš es domāju, ka es pirms pasākuma salieku visu pa plauktiņiemun labi pārdomāju, tad Gunta man parādīja, ka ir vēl kur augt, turklāt veids kā viņa nodarbībāstrādāja ar savu studentu komandu, gan uzmundrinot un iedvesmojot pirms nodarbības,gan pasakot, ka "jūs esat labākie" pēc nodarbības, ir tāds, no kura būtu jāmācās daudziem,kas darbojas un māca studentus. Domāju, ka entuziasma pilnā lekcija arī skolēnus neatstāja vienaldzīgus."


Gunta Krūmiņa Jauno fiziķu skolas nodarbībā

 G. Krūmiņa ir čakls darbarūķis, kuras darbību lielajā LU mērogā varbūt ne visi varpamanīt un novērtēt, bet Optometrijas nodaļai šis rūķītis ir neaizstājams un nenovērtējams!Viņas darbi ir lieli, kaut arī to neredz lieli pūļi. Viss, ko Gunta Krūmiņa dara, tiek darītsnesavtīgi - viņa nedzenās pēc cildinājuma un godināšanas. LU SP gada balva ir lieliska iespēja,lai klusām sadotos rokās un pateiktos par Guntas Krūmiņas darbiem. Ir pienācis laiks, kad visiuzzina par šo lielisko personību un pasniedzēju - laiks visai Latvijas Universitātei iepazīstiesar pasniedzēju, uz kuru skatoties, daudzi studenti klusībā pie sevis nodomā: "Kad izaugšu vēllielāks, es gribētu būt tāds kā viņa (Gunta Krūmiņa)!" Kaut vairāk būtu tādu pasniedzēju, kasstudentus patiešām iedvesmo un neatstāj vienaldzīgus!

Rīgā, 2012. gada 14. novembrī
Karola Panke

Dalīties