Kas jauns notiekās Honkongā redzes zinātnes sfērā? Par to runā mūsu optometrijas un redzes zinātnes nodaļas docents Vitolds Grabovskis.

Optometristi un optiķi ir nozīmīga biznesa dalībnieki. Tirgus pētījums rāda, ka rūpniecība pasaulē saražo un realizē gadā redzes optikas preces par aptuveni 50 miljardiem USD. No 50 miljardiem, 28 miljardi ir briļļu ietvari un briļļu lēcas. Klāt vēl nāk optometriskie un optiskie instrumenti. Tāds tirgus apjoms ir interesants ražotājiem un veicina investīcijas. Speciālisti strādā, lai ieviestu jaunas metodes un instrumentus, dizaineri pārsteidz ar jaunu ietvaru un saulesbriļļu modi. Lai to visu parādītu pircējiem, katru gadu tiek rīkotas optikas izstādes. Eiropā lielākās, ikgadējās  optikas izstādes ir Milānā un Parīzē. Pieaugot Ķīnas lomai ražošanā, interesi rada arī Ķīnā organizētās optikas preču izstādes. Šoreiz stāsts būs par Honkongas izstādi. Loģiski, ka izstādes laikā notiek arī Optometristu konferences un semināri. Seminārs par redzes jautājumiem bija arī Honkongā un man ar laipnu organizatoru atļauju, nemaksājot dalības maksu, bija atļauts tajā piedalīties. Galvenā tēma konferencē bija miopija. Miopo cilvēku skaits palielinās visā pasaulē, bet sevišķi liels tas ir Āzijā. Tā Honkongā jauniešu vidū miopu skaits sasniedz 70%. Šāds stāvoklis tiek saukts jau par epidēmiju. Cēloņi miopu skaita pieaugumam populācijā var būt dažādi un tie tiek diskutēti zinātniskajā vidē. Bet viens noteikti ir datoru un sevišķi mobīlo telefonu lietošana. Braucot Honkongas vilcienā parasta aina ir tā, ka katrs otrais pasažieris brauciena laikā kaut ko dara telefonā.

          

Man likās interesants pētījums, kurā aplūko miopijas progresēšanas apstādināšanu. Viena no hipotēzēm par miopijas progresēšanu ir tāda, ka acs ieejas signāls var ietekmēt acs ābola augšanu. Tas nozīmē, ka izmainot redzes ieejas signālu, proti veicot speciālu korekciju, acs ābola augšanu var apstādināt. Pētījums veikts Honkongas Politehniskās Universitātes Optometrijas nodaļā. Pētījumā piedalījās 80 miopi bērni vecumā no 8 līdz 13 gadiem. Bērniem redze tika koriģēta ar speciālām kontaktlēcām (Defocus incorporated soft contactlenses DISL). DISL lēcas ir progresīvās lēcas, kuras gan izkoriģē redzi , gan arī to defokusē. Šādu korekcijas stāvokli var nosaukt par emetropizāciju visos skata attālumos. Šāda korekcija dod signālu acs ābolam apturēt augšanu. Pētījums ilga divus gadus un beidzās ar labiem rezultātiem. 50% no eksperimentā iesaistītiem bērniem miopijas progresēšana tika apturēta. Vairāk par šiem jautājumiem var izlasīt: www.sjovs.org/index.php/SJOVS/article/view/30/pdf Par augšanas procesu regulācijas mehānismiem: www.vision-training.com/en/eNewsletter/Hong%20Kong/Winter%20o8/Near%20sight/Eye%20growth%20and%20myopia.pdf Optometristu izglītošana Honkongā notiek Honkongas Politehniskās Universitātes Optometrijas skolā. Tā kā Honkonga ir britu ietekmes sfērā, tad optometrista profesija ir reglamentēta līdzīgi kā Anglijā. Uzsākot praksi optometristam nepieciešams reģistrēties Optometrijas pārvaldē (The optometrists board). Universitātē ir divas optometrijas studiju programmas - četru gadu bakalaura studiju programma un viena gada pilna laika (vai divu gadu nepilna laika) maģistratūras programma. Studējot bakalaura programmā, trešajā gadā studentam jāpiedalās zinātniskajā darbā. Universitātei ir vairākas redzes klīnikas, kurās sniedz pakalpojumus iedzīvotājiem. Šajās klīnikās strādā skolas pasniedzēji un iziet praksi studenti. Vairāk par Optometrijas skolu Honkongā var izlasīt šeit: www.polyu.edu.hk/so/prospective.php

Dalīties